0

Første dag med Alex Rosén og Folk I Farta

Posted by harald on august 16, 2010 in Folk i farta |

Alex utenfor Birkenau

Utstilling i brakke 14

Det var gripende å se Alex Roséns første møte med Auschwitz og Birkenau. Vi var i Blokk 13, en bygning som er viet rom- og sintifolkets skjebne under nazistenes onde regime. Han var kledd i hvitt, jeg i svart.

Det var godt sommervær da vi ankom, etter hvert kom tordenvær med kraftig regn og vind. Vi ble værfaste i blokken som skildrer frigivelsen av Auschwitz. Den russiske 60. arme åpnet portene 27. janauar 1945 etter at en million mennesker hadde blitt utryddet i denne grusomhetens konsentrasjonsleir.


Videre løp vi gjennom regnet til Blokk 5 hvor eiendelene fra fangene blir utstilt. Wanda guidet oss gjennom det verste vitnesbyrd om menneskenes ondskap. Det var her jeg ville reisen skulle begynne, vi skal reise inn i romfolkets sfære og er på vei til Romania. Sigøynerne, eller «Det forhatte Folket», det er dem vi skal besøke.

I morgen blir det bare fraktejobb. Alex, Øystein fra NRK, Per og Magnus, vi skal alle til Romania og vi kjører. Ni timer på veien  gjennom Europas bakgård ligger foran oss.

Vi blir guidet grundig gjennom Auschwitz og Birkenhau. Vi er oppe i utkikstårnet hvor man ser hvor stor Birkenau var. Tidligere overlevende konsentrasjonsleierfanger som ser leiren fra denne vinkelen visste ikke hvor stor den var. De oppholdt seg mest rundt barakken de bodde i og så aldri leiren fra utkikspunktet.

Det er bare en rad med barakker igjen i original  tilstand. I hver barakke var det plass til 500 fanger. Det var kamp om å grabbe til seg de midterste sengene, da slapp man fukten og møkka fra leirgulvene eller regnet fra de utette takene. Resten av leiren er som skumle kulisser hvor bare pipene står igjen. En strøm av turister vises rundt.

Vi er inne i  en toalettbarakke som var beregnet på 2500 fanger. Det er vanskelig å tenke seg hvilken lidelser folk gikk gjennom her. Rom- og sintifolket bodde i en egen avdeling i Birkenau under beskyttelse av doktor Mengele. Han var spesielt opptatt av tvillinger i denne folkegruppen som han utsatte for de mest groteske medisinske eksperimenter. Det er ufattelig at dette skjedde i Europa i vår nære historie.

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.