0

Fra Polen til Ungarn

Posted by harald on august 18, 2010 in Folk i farta |

Først drar vi videre gjennom Polen og så inn i Slovakia. Her har det vært mange konflikter mellom romfolket og slovakene. En romjente fikk tredjegrads forbrenning da rasistiske ungdommer kastet flere molotovcocktails inn i huset hvor hun bodde.

Det ulmer i denne delen av Europa. I Ungarn kapret Jobik, en fascistisk politisk bevegelse, 20% av stemmene ved siste valg. Det som skjer i forhold til romfolket i Frankrike og Italia tyder heller ei godt. På en måte er det en viktig provokasjon romfolket utsetter Europa for, det vil vise oss om vi har lært av vår nære historie eller ikke. Gamle spøkelser vekkes til live. Se på vårt noe oppskrytte hjemland, her har det også blitt uttalt meninger om romfolket som ikke hører det nye Europa til.

Alex spør meg hva jeg egentlig vil i Romania. Dette er mitt moderland sier jeg og jeg ble sjokkert da jeg kom hit første gang i 2001. Hatet mot romfolket var meget merkbart. De fleste rumenere har aldri snakket med noen fra romfolket. Kanskje ikke så rart når barn som oftest blir oppdratt med fraser som: Hvis du ikke oppfører deg så gir vi deg til sigøynerne og de spiser folk.  Jeg har møtt flere unge og ellers oppgående rumenere som  fremdeles tror på dette.

Myndighetene har ikke gjort saken bedre, det undervises ikke noe om romfolket i rumenske skoler dette til tross for at de representerer 10% av befolkningen. Forskjellige regimer har villet beholde denne underklassen og dette fryktelementet. Alltid bra å ha noen å sparke ned på når størstedelen av folket har levd på bunnivå.

Jeg vil med fotoutstillinger og lignende forsøke å skape arenaer hvor rumenere kan treffe representanter for romfolket.  I 2009 hadde jeg to utstillinger på sigøynerfestivaler. Jeg overrakte boken Rrom-sigøynerreiser personlig til den rumenske presidenten Traian Băsescu og hadde flere oppslag i aviser og på nasjonalt TV hvor jeg snakket om nødvendigheten av toleranse overfor romfolket.

Romania er lettet over endelig å være del av Europa og vestalliansen, men dette krever at nasjonen også ser på sitt forhold til romfolket og jobber bevisst med å opplyse og bekjempe fastgrodde negative holdninger. Da Madonna hadde konsert i Bukarest sommeren 2009 ble hun pepet ut da hun tillot seg å si en kort positiv setning om romfolket.

GPS navigeringen tar oss intetanende mot Ukraina som er korteste vei til Romania, men dit vil vi absolutt ikke. Der er det visumplikt og jeg er flere ganger i Romania blitt advart mot å reise gjennom Ukraina. Vi følger NRK-bilen og plutselig står vi altså på grensen til Ukraina. Det siste stykket slapper Alex av bak i bilen. Vi gjør vendereis og må kjøre noen timer ekstra før vi entrer Ungarn. I første by gjør vi overnatting. Neste dag skal vi til sigøynerlandsbyen hvor Tudor Lakatos venter oss. Vi er en dag etter skjemaet, men vi nærmer oss.

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.