0

Inn i Romania

Posted by harald on august 19, 2010 in Folk i farta |

Vi krysser den åpne grensen mellom Ungarn og Romania og er inne i moderlandet mitt. Min gren i en rumensk adelsslekt ble reddet av  en sigøyner, så jeg er her for å gi noe tilbake til «Det forhatte folket.» Dette fikk jeg vite på min tredje reise i Romania. Dette er beskrevet i arkiver og det skjedde i 1603. Mer om historien i boken Rrom-sigøynerreiser.

Det er godt å være tilbake. Alex sitter ved siden av meg, ambulansen oppfører seg perfekt. Vi kjører gjennom mildt grønt landskap. Vi krysser grensen ved Satu Mare etter noen timers kjøring i Ungarn, nå er vi knappe to timers kjøring fra landsbyen hvor Tudor Lakatos bor og er lærer.

Tudor møtte jeg i 2003 og han har siden flere ganger vært i Norge. Romlandsbyen ligger som vanlig litt utenfor selve Somcuta Mare, som  har rundt 8000 innbyggere. I landsbyen til Tudor bor det ca 1000 mennesker hvorav noen hundre er barn. Tudor er lærer i landsbyens barneskole. For ham er det viktig at rombarna lærer om sin historie, om reisen fra India og deres historie i Romania hvor romfolket var slaver frem til 1865. Språket er det også viktig for dem å beholde, det er historie og språklærer han først og fremst er. Han er den eneste fra romfolket som jobber ved skolen for rundt 100 euro pr mnd, ja det er lønnen nå etter finanskrisen og drastiske kutt til statsansatte. Rumenske lærere som henvises til å undervise i romskoler føler seg nederst på rangstigen som lærere. De stiller med mange fordommer. Ett av dem er ofte: ikke berør rombarna, pass deg for smitte, for lopper og lus.

Ved siden av lærergjerningen er Tudor en fantastisk tolker av de klassiske romsangene og det er en opplevelse å høre ham fremføre disse heftige sangene med sitt ville gitarspill. I tillegg har han oversatt en rekke Elvislåter til romani og fremfører dem som en ung Elvis. Han var årets  favorittgjest hos Sigbjørn Nedland i Jungeltelegrafen 2004. Tudor er blitt over 40 år og lever med Andrea og sine to døtre, Ronja og Elvisa. Han har to sønner fra et tidligere ekteskap, Tudor og Elvis. Sønnene bor i huset til faren som ligger tett inntil Tudors hus. Faren og bestefaren Levente er enkemann  etter at hans kone døde for tre år siden. Han kler seg nesten som en sirkusdirektør og har meget distingverte kostymer. Han har gitt meg jakker som jeg bruker. I farens hus bor også Tudors søster Anna Maria, en barnløs og ugift romkvinne med et mildt vesen. Det er alltid godt å være tilbake hos denne storfamilie, en, og nå gleder jeg meg til å introdusere dem for gladgutten Alex og teamet fra NRK. Ja, for det er gode vibber fra Alex ved siden av meg. Vi kjører gjennom små landsbyer og skal sveipe innom Baia Mare, som er den nærmeste storbyen. Vi ser noen nydelige rumenske kvinner.

– Kvinnene er vakre her, så nette og grasiøse, synes du ikke.

– Kvinner er vakre over hele verden sier den bereiste Alex.

Vi ankommer i varmt og gyllent lys, solen har begynt å gå ned. Første post på programmet er å gi Andrea en kjole jeg kjøpte til henne i Pushkar i Rajasthan da jeg var der i februar. Jeg reiste til India for å treffe de indiske sigøynerne. Det er fra Rajasthan de reiste mot vest. I alt var det visst 14 forskjellige klaner som spredte seg vestover, og Romania var landområdet de først etablerte seg i da de nådde Europa r over 600 år siden.

Andrea tar på seg den nye kjolen, med litt justeringer passer den henne perfekt. Tudor tar frem gitaren og Constantin kommer ruslende med sitt trekkspill. Bak husene er det en maisåker og en åpen slette. Tudor og Constantin spiller sigøynermusikk og Andrea danser iblant eksotiske maisplanter som bader i gyllent lys. Tv-teamet og Alex blir revet med, nydelige omgivelser for å vise varmen og rytmene romfolket besitter.

Tv-teamet får tenning av Constatins trekkspill og lurer på om han kan lage soundtrack til opptakene fra Auschwitz, noe som er trist og melankolsk. Han gjør som de sier, lydmannen fra Brumunndalen begynner nesten gråte. Constantin ser ut som en prins fra en russisk roman. Han har kone og to sønner, bor i et lite hus i landsbyen og spiller i brylluper og forskjellige arrangementer, men lever på et minimum. Jeg håper han kan komme til Norge og bli verdsatt og godt betalt for sin kunst . En turne´ i året er nok for å forandre hans situasjon i Romania og kan gi hans sønner utdannelse osv. Lytt til Constantin når programmet blir sendt i løpet av høsten 2011.

Etter at solen har gått ned rigges det til fullt Elvis-show i garasjen hos Tudor. Ronja og Elvisa danser mens Tudor fremfører Blue Sued Shoes på romani. Constantin spiller keyboard, han er et geni på trekkspill og behersker tangentene til det fulle. Det svinger! Alex er fra seg av fryd, Elvisfan som han er.  En god introduksjon til Tudors verden.

Da vi kjørte mot Somcutamare fortalte jeg Alex at dette er fattige folk som lever fra dag til dag. NRK er ikke raus med penger til et prosjekt som dette, men Alex hadde fattet hvor vi var og ga 100 $ til både Tudor og Constantin fra egen lomme, han forstår hvordan verden fungerer.

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.