0

Det er Indias nasjonaldag og min fødselsdag i dag

Posted by harald on januar 26, 2011 in India |
Arbeidende kvinne

Arbeidende kvinne

Barn i fiskerlandsbyen

Barn i fiskerlandsbyen

Det er Indias nasjonaldag og min fødselsdag i dag. I morges var det disig og solen viste seg ikke. Det var spådd 15 grader celsius, men så brøt solen gjennom og igjen ble det perfekt temperatur i Puri, rundt 25 grader. Reisen nærmer seg slutten. I morgen forlater vi Puri klokken 16, farvel til dette merkverdige paradiset. Jeg velger å tilbringe formiddagen blant fiskerne i fiskerlandsbyen. Min venn fiskeren Santos møter meg ved porten til Sagar Saikate og følger meg inn i de trange smugene. Jeg har med tre skjorter og en bukse som skal vaskes. I tillegg har jeg med min vinterjakke som jeg trenger når jeg lander i Oslo, vinterjakke som må fikses opp, det er hull i den ene lommen og noen knapper som er i ferd med å løsne. Først kommer vi til vaskedamen, her driver hun sitt vaskeri. Sist jeg leverte klær fikk jeg det tilbake, nyvasket, soltørret og nystrøket, 8 plagg kostet en tier. Kult å støtte dem som jobber med noe annet enn å fiske i landsbyen. Videre gå ferden til landsbyens skredder. Han ser på det som skal gjøres og sier den blir ferdig i løpet av en halv time, han skal ha 6 kr for jobben og er fornøyd, et ærlig stykke arbeid.

En ung gutt

En ung gutt

Santos og jeg går ned til stranden. Vi setter oss i skyggen under et tak av flettede kokospalmeblader, det er svalt og godt i skyggen under det luftige taket. På stranden sitter fiskerne med korslagte ben og bøter sine garn. Gjenger av småbarn leker i skyggen under palmebladtaket, det er gode vibrasjoner her. Ca 75 % av skolemodne barn går på skole i landsbyen, der lærer de å skrive og lese og er på vei ut av analfabetismen.
I dag er India 64 år gammelt, et ungt demokrati og en eldgammel kultur som vil få mer og mer tyngde på verdensscenen. Det er enkelt å bli forført av India, livet har vært levd fra en helt annen vinkel enn oss i vest. Her er det millioner av guder, templer og altre over alt. Hvis man skal valfarte alle templer i India kan man sikkert bruke tre liv eller flere. Gudene er nære både fysisk og i en stor del av indernes bevissthet. Men det er et bilde med mange fasetter man går inn i. Daglig ser jeg de spedalske tiggerne, forkrøplete og lidende. Spedalskhet finnes det medisiner imot, men mange steder ser man dem fremdeles. I Puri er det ikke så mange tiggere, man ser dem oftest ved inngangen til forskjellige templer hvor det kommer indiske pilegrimer. I mange av templene har kun hinduer adgang.

Avisoppslag om barselsdødlighet

Avisoppslag om barselsdødlighet

Uten kvinnene hadde India stoppet, de er i gang hele tiden. Jeg ser dem jobbe med å grave pukkstein og sand, ikledd sine sarier som ser forbausende rene ut. De frakter ved og mat til sine hjem eller for handel. Man ser dem på rekke og rad balanserende sine kurver med rak gange. Barseldødligheten blant kvinner er høy, jeg så et oppslag i avisen i dag som hevdet at det dør en kvinne under fødsel hvert 5 minutt i delstaten Orissa. Det er overdrivelse sa Santos. I fiskerlandsbyen hjelper de gamle kvinnene til når det skal fødes og de vet hva de gjør, hos oss skjer det svært sjeldent noe alvorlig under en fødsel.
Solen er i ferd med å gå ned, jeg fortsetter skrivingen i morgen. De siste tanker før vi forlater Puri.

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.