2

Hotel Saigar Sagate, plastikkposer og aikidomester Thomas

Posted by harald on januar 24, 2011 in India |
Skriver i Puri

Skriver i Puri

Når man kommer til et sted som Puri for første gang, er det ikke enkelt å finne det rette hotellet eller pensjonatet. Taxisjåførene og de som kjører skuterdrosjene har avtaler om kommisjon med forskjellige overnattingssteder, og dit kjører de deg. Vi følte på oss at vi ikke kom til det rette stedet da vi fikk hotellrom for første natt i Puri, men vi var slitne etter den lange togreisen og gikk omtrent rett til køys. Utsjekking på dette hotellet var kl 9, så jeg sto tidlig opp neste morgen og tok en te i hotellets forhage. Iført min sorte hatt og ledige klær nøt jeg den svale morgenen i Puri. Hotellpersonalet lurte på om vi ville fortsette å bo på hotellet som er anbefalt av Lonely Planet. Jeg sa vi ikke var sikre, men ville finne ut av det. Jeg titter ut av porten og ser en eldre mann fra Europa med tyrolerhatt, han smiler til meg og kommer inn og setter seg ved bordet og bestiller en te på indisk. To menn med hatt møtes og vi kommer selvfølgelig i prat. Thomas heter han og er fra Berlin. Han var første gang i Puri for over 20 år siden og har vært i her årlig i over ti år, dette må være mannen som kan hjelpe oss å finne det rette stedet her, tenker jeg. Ja og det er han, han sier hotellet vi har booket oss inn på ikke er det beste i byen, verken når det gjelder pris eller standard. Selv har han leid seg inn på et sted hvor han har det samme rommet hver gang han er her. Det er ikke et hotell, men mer som et gjestehus. Da vi skriver oss ut av hotellet blir vi med Thomas for å se på stedet, det virker perfekt og det finnes ledige rom, her etablerer vi oss.

Gjestehuset Saigar Sagate

Gjestehuset Saigar Sagate

Hotel Saigar Sagate er et av de eldste hotellene i Puri, men nå fungerer det mer som et gjestehus. Det er rimelig, vi leier to rom for rundt 70 kroner til sammen. Her holder man rommene rene ved egen hjelp, og det er mer som å leie en hybel enn å bo på et hotell. Fra terrassen ser vi rett inn i fiskelandsbyen som ligger mellom gjestehuset og stranden. Det er som på titte inn i indisk virkelighet, en underholdende utsikt. Fremdeles er jeg sliten og litt i ulage etter togreisen fra Varanasi, så jeg tar det med ro de første dagene i Puri. Rommet jeg har er mer enn romslig for en person. Det har dusj og toalett og seng med myggnett.

Kråkene ved gjestehuset

Kråkene ved gjestehuset

Fra terrassen ser jeg inn i fiskelandsbyen, der er det full aktivitet. Kvinner bærer vann på hodet og beveger seg grasiøst inn i de trange smugene i landsbyen. Gjenger med unger leker og titter på oss gjennom porten. I bakhagen til Saigar Sagate flyter det med søppel, for det meste de idiotiske plastposene som aldri råtner. Folk fra fiskelandsbyen hiver all mulig søppel over muren som omgir hagen. Eieren bryr seg visst ikke om det, for her ryddes det ikke, dette er India et sted hvor plastposer absolutt ikke fungerer. Da jeg var her i 1972 var det ikke noe problem med plastposer, nå ligger de i dynger over alt. I India har de alltid pakket inn ting i palmeblader eller i papir, den type innpakning råtner eller blir spist av kuer og griser som fungerer som renholdsarbeidere. Nå dør de hellige kuene på grunn av forstoppelse med magene fulle av ufordøyde plastposer. Plastposene, denne forbannede oppfinnelsen er blitt til en svøpe for India. Ã… lage en handlepose som skal brukes i en times tid og som siden aldri råtner eller blir resirkulert er toppen av idioti og en arv fra Vesten. I haugene med plastposer trives spesielt malariamyggen godt, plastmiljøet er ideelt for klekking av malariamygg, dette har ført til økning av bestanden av den farlige malariamyggen. Dette er ikke bare et problem i India , men i store deler av den tredje verden.

Thomas, vår guide i Puri

Thomas, vår guide i Puri

Her våkner man ved soloppgang, gyllent lys siver inn gjennom vinduene og kråkene hilser en ny dag velkommen. Gjestehuset er et yndet område for kråkene, visstnok et god tegn i følge Kaare. Om morgenene deler jeg kaffe med Thomas. Han har med seg sin egen kaffe fra Tyskland, i India er det vanskelig for ham å finne den kaffen han liker. Han var et halvt år gammel da andre verdenskrig brøt ut. Hans far var ikkeeksisterende under krigen og hans mor var halvt jødisk, utrolig nok overlevde han. Som femåring flyktet han fra tilfluktsrom til tilfluktsrom da Berlin ble bombet sønder og sammen. Han er ti år eldre enn meg og på slutten av krigen var han på alder med mitt eldste barnebarn. Tankene vandrer, jeg har aldri truffet noen som var til stede under bombingen av Berlin. Etter krigen levde han et beskjedent liv som gartner og hagearbeider. Han har lav pensjon, men har råd til å reise årlig til India og lever bedre her enn han kunne gjort i Berlin. Han har lært av sine reiser i India. På 70 tallet slet han med alkohol, men har nå vært tørrlagt i over tyve år. Thomas er aikidomester og underviser i aikido i Puri, det har han gjort de siste ti årene. Sikkert den beste guiden vi kunne ha funnet i Puri.

Sadhu rett før sin første flytur

Sadhu rett før sin første flytur

Sadhu er fremdeles med oss et par dager. Kaare og han utforsker strendene og Puri mens jeg for det meste nyter livet på terrassen til Saigar Sagate. Plutselig kommer det telefon fra Pushkar, kamelen Oscar har fått infeksjon og blitt syk. Sadhu må snarest mulig komme og ta ansvar for kamelen Kaare har gitt ham. Ørkengutten Sadhu savnet familien og ørkenen da han gikk langs strendene i Puri. Han forsto heller ikke dialekten som brukes i Puri, så han følte seg litt utilpass mens han var her. Nå skal han fly for første gang i sitt liv. Det er en spent Sadhu som forlater oss. Han har mobiltelefon og skal ringe oss når han er fremme i Pushkar.

Sadhu reiser

Sadhu reiser

Aikidomester Thomas

Aikidomester Thomas

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , , ,

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.