2

Kameraduell på tredje klasse

Posted by harald on januar 19, 2011 in India |
Langt tog

Langt tog

Jeg slapper av i taxien gjennom kaostrafikken ut av Varanasi. Vi er på vei bort fra kremeringsild og iskalde hus, vi skal til strender med sol, varme og palmetrær. Kaare har trådt til og bestilt førsteklasses billetter med firemanns kupé. Kupene på denne klassen er utstyrt med sengetrekk, rene puter og deilige tepper. Her reiser den øvre middelklasse. Klimaanlegg er det også, så dette kommer til å bli perfekt. Sadhu er fremdeles med, moren og kusinen dro hjem til Pushkar i går. Selv sliter jeg fremdeles litt med en urolig mave, men nå får jeg sjansen til å roe ned, togreisen til Puri tar ca 26 timer.

Vi ankommer stasjonen i god tid og sjekker om toget er i rute, men nei, det er over 18 timer forsinket, visstnok på grunn av tåke. Jeg ser en storfamilie som skal reise med det samme toget, de har allerede innrettet seg på perronggulvet og er klare til å være der i 18 timer. Gamle som unge sitter mykt med korslagte ben, det er tydelig at det indiske levesettet holder folk myke og smidige.

Vi undrer på hva vi skal gjøre? Tilbake til Varansi? Finne et hotell i nærheten av stasjonen?

2. klasse sleeper

2. klasse sleeper

På enhver stasjon av litt størrelse finnes det et kontor med en «Station Master», vi går dit og spør om det er noen andre muligheter for å komme av gårde i løpet av kvelden. Det jobber flere stykker på det lille kontoret og de sjekker billetten og ser på datamaskinen og andre papirer. Vi er heldige, om en halv time kommer det et tog som skal til Puri, det er 24 timer forsinket, men kanskje de kan finne plasser der? Og det fikser de, plutselig er vi i toget på vei til Puri. Ikke på 1. Klasse, men på 2. Klasse Sleeper, betraktelig mer spartansk enn plassene vi hadde bestilt, men heller dette enn å vente i 18 timer. At det ikke er klimaanlegg går greit, vi innstiller oss på 26 – 27 timer på vei mot varmere strøk og paradisstrender.

Selger drops på toget

Selger drops på toget

Jeg rigger meg til på en av de øverste køyene, bruker fotobagen som sovepute og duver med toget på vei gjennom atter en indisk natt. Stadig vekk kommer det selgere som selger kaffe, te, brus eller drops, business as usual. Enkelte ganger kommer det også matselgere, men jeg tar ikke sjansen. Jeg har fremdeles en urolig mave etter Varanasi og det eneste jeg har lyst på er bananer, men frukt selges ikke på toget.

Toget dundrer gjennom natten. Det er blitt kjøligere, jeg bruker vinterjakken fra Norge som teppe og innretter meg etter beste evne. Det er langt mellom stasjonene, men nå stopper toget. Jeg kommer meg ned fra øverste køye og sier fra til Sadhu at jeg skal få tak i bananer på stasjonen og ber ham om å holde øye med fotoutstyret mitt. Olympusen tar jeg med meg. På stasjonen er det lite aktivitet og bare noen vanlige kiosker med mineralvann og andre kioskevarer, men ingen bananer.

Kameraduell på tredje klasse

Kameraduell på tredje klasse

Plutselig setter toget seg i bevegelse og jeg hopper inn i nærmeste vogn, jeg befinner meg på tredje klasse. Vognen er stappfull og folk ser undrende på meg og lurer på hva en turist som meg gjør inne på tredje klasse. Ingen seter er ledige, her sitter det ti tolv mennesker på plasser beregnet for seks personer. Jeg beveger meg bakover i vognen for å komme meg inn i vognen bak, men det er umulig her er det ingen gjennomgang. OK, det er bare å bli her og håpe at det ikke er langt til neste stasjon, men det tar tid. Jeg må være der et par timers tid. Jeg tar noen bilder, folk fortsetter å stirre på meg med vidåpne øyne. Indiere er rå til å stirre og viker ikke med blikket. En av passasjeren begynner å ta bilder av meg med en mobiltelefon. Jeg tar bilder, han tar bilder, en liten kameraduell mellom Øst og Vest utspiller seg på tredje klasse i India. Her er det visst ingen som snakker engelsk, så vi kommuniserer med blikk og uttrykk. Jeg føler meg trygg, men det er ille å se hvor kummerlig de fattigste reiser. Omsider kommer vi inn på en stasjon og jeg kommer meg inn på nærmeste 2. Klasses sleeper. Her kan jeg gå gjennom vognene og finner tilbake til min køye. Sadhu sover, men heldigvis er kamerabagen fremdeles der. Atter en gang legger jeg meg ned med den harde hodeputen og faller i søvn, jeg våkner ikke før dagslyset siver inn i vognen.

Togkjøkken

Togkjøkken

Mobilen min må lades, den trenger jeg når vi kommer frem til Puri. På 2. Klasse sleeper er det umulig å lade telefon, her finnes det ikke stikkontakter, jeg blir fortalt at det kun er mulig å lade på første klasse. Jeg går bakover i toget, gjennom en rekke sleeper vogner før jeg når frem til kjøkkenvognen som er siste vogn før første klasse. Jeg tar et bilde av hvor de lager mat før jeg entrer en førsteklasses vogn. Det er meget behagelig å komme inn i første klasse, klimaanlegget virker perfekt. Her er det stikkontakter og jeg plugger inn telefonen mens jeg setter meg ned på et mykt sete. Nå går alt som det skal, men lykken blir kortvarig. En togansatt kommer og spør hva jeg gjør her, jeg nevner at jeg må lade opp telefonen min. Nei, det er ikke lov. Du har ikke billett til første klasse og har ikke lov til være her. Ingen vits i å diskutere, det er bare å komme seg ut.

Den videre reisen går greit. Jeg legger meg på et sete ved vinduet og ser på det flate indiske landskapet. Etter hvert dukker palmetrærne opp, vi nærmer oss. Da vi går ut på endestasjonen Puri er det behagelig varme, nå skal vi slappe av på strendene som er regnet som noen av de vakreste i det enorme India.

Medpassasjerer

Medpassasjerer

Forkrøplet tigger på toget

Forkrøplet tigger på toget

Medpassasjerer

Medpassasjerer

Observert

Observert

Medpassasjerer

Medpassasjerer

Medpassasjerer

Medpassasjerer

Observert igjen

Observert igjen

Tredje klasse

Tredje klasse

Tredje klasse

Tredje klasse

Tredje klasse

Tredje klasse

Tredje klasse

Tredje klasse

Observert

Observert

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , ,

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.