3

Overraskelser i paradiset

Posted by harald on januar 25, 2011 in India |
Fiskerlandsbyen

Fiskerlandsbyen

Jeg slapper av i gjestehuset og tilbringer mye tid på terrassen med utsikt inn i fiskerlandsbyen som ligger rett utenfor muren som omgir Saigar Sagate. Fra terrassen ser jeg ikke havet, de små landsbyhusene sperrer for utsikten. Landsbyen strekker seg et par kilometer langs stranden i Puri, og huser nærmere 10 000 mennesker. Det er på tide å gå ned til stranden. Strendene i området rundt Puri regnes som noen av de vakreste strendene i India.

Glimt fra fiskerlandsbyen

Glimt fra fiskerlandsbyen

Jeg hører lyden av dønninger og velger å gå ned til stranden gjennom landsbyen. Små hus tett i tett. Jeg beveger meg inn i labyrinten av stier mellom husene. Folk er i gang med dagens gjøremål. Kvinner går forbi meg med fargerike sarier i myk gange med 10 – 20 liters metallkrukker med vann balanserende på hodet. Andre kvinner vasker klær utenfor de små husene. Jeg får glimt inn i småhager hvor det også er full aktivitet med vask av klær eller sortering av fisk og matlaging, for det meste ser jeg bare kvinner som jobber. Gjenger med barn følger med mens jeg beveger meg ned mot stranden gjennom landsbyen. Ikke noe tigging eller annet mas, de betrakter meg på avstand. I landsbyen bor det hinduer og kristne i skjønn forening, her er det visstnok ingen religiøse konflikter.

Strandtoalett

Strandtoalett

På stranden jobber mennene. De sitter i grupper rundt slanke små fiskebåter og skjøter sine garn. Jeg går mellom båtene og kommer til strandkanten. Det stinker dritt, jeg ser meg rundt og ser det ligger ekskrementer over alt. I skyggen av en båt sitter en mann på huk og gjør sitt fornødne. Slik har de vel gjort det i alle tider, tidevannet og bølgene skyller dritten ut igjen og livet går videre. Det er et merkelig første møte med strandlivet i Puri, det frister absolutt ikke bade akkurat her.

Glimt fra fiskerlandsbyen

Glimt fra fiskerlandsbyen

Jeg forlater strandkanten og går opp mot landsbyen igjen. En gruppe kvinner vasker klær midt blant søpledynger av plast som man dessverre ser over alt i India. Det skjærer meg mer i øynene enn ekskrementene jeg nettopp så, avføring er tross alt organisk og resirkuleres. Plasten er derimot et heslig fremmedlegeme som naturen ikke kan hanskes med.

Neste dag drar vi et par kilometer syd for fiskelandsbyen og finner strendene det snakkes så pent om. Her er det myke paradisiske sandstrender så langt øyet kan se. Vi er der helt alene, her finner man milevis med øde strender som ennå ikke er oppdaget av masseturismen. Puri er for det meste besøkt av indiske turister eller hinduistiske pilgrimmer, vestlige turister er det ikke så mange av.

Perleselger på stranden

Perleselger på stranden

Når vi besøker de forskjellige strendene er det godt å se at fiskerne fremdeles er en del av bildet. De har fisket fra disse strendene i tusenvis av år og hører hjemme her. Ellers blir vi tilbudt perler av fargerike perleselgere. Med intense øyne og teatralske fakter lokker de oss inn i handel. Når de ser vestlige turister dobler de prisen. Hvis du ikke pruter oppnår du ikke selgerens respekt.

Indiske turister bader ikke som oss fra vest. De går fullt påkledd i vannkanten og vannet berører bare føttene deres. Jeg går ut i vannet og stuper gjennom en bølge og bader i Puri. 25 eller 26 graders vann og myke bølger som slår inn mot stranden, det er perfekt.

Glimt fra fiskerlandsbyen

Glimt fra fiskerlandsbyen

Glimt fra fiskerlandsbyen

Glimt fra fiskerlandsbyen

Glimt fra fiskerlandsbyen

Glimt fra fiskerlandsbyen

Kamel på stranden

Kamel på stranden

Fiskere på vei

Fiskere på vei

Perleselger på stranden

Perleselger på stranden

Fiskere på stranden

Fiskere på stranden

Fiskere på stranden

Fiskere på stranden

Indiske turister

Indiske turister

Fiskere på stranden

Fiskere på stranden

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , ,

3 Comments

 • Øyvind A sier:

  Eia var jeg der 🙂

 • Hamaca sier:

  Oi, dette var en spennende blogg! Har et ønske om å komme til India selv en gang, så her får jeg kikke litt mer. Veldig interessant lesning det her 🙂

 • Egil Andersen sier:

  Hei Harald!
  Takk for gode gjengivelser av dine skarpe observasjoner. Husker en gang for mange år siden hvor fasinert jeg ble av di indiske fiskerne( dette var i Kerala). Tidlig om morgenen la di ut med båtene for å sette ut nota langt til havs. Så ble det organisert to lag på stranda for å trekke inn nota. Det tok faktisk timer å få trukket nota i den steikende sola på stranda. Da di endelig hadde fått den inn, ble fisken fordelt til arbeiderne utifra en på forhånd fastsatt fordelingsnøkkel.
  Men, der forekom også et annet fiske om natta som kunne skremme vettet av meg der jeg lå og sov i Sharken bare noen hundre meter unna… di fyrte av noen kjempeladninger med dynamitt hvor sjokkbølgene drepte alt som levde under vann innenfor en radius på noen hundre meter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.