0

Mor India slipper ikke taket

Posted by harald on februar 15, 2011 in India |
Fersk kylling Old Delhi

Fersk kylling Old Delhi

Indias utallige dufter, synsinntrykk og den kaotisk orden slipper lett taket når jeg nå er tilbake i den regulerte verden. Jeg går ut for å ta en røyk i vinterkulden da vi kommer til Gardermoen. Kulden sier jeg er hjemme igjen. Flyreisen fra Delhi til London gikk som en drøm. Vi fikk sove utstrakt på tre seter, det var god plass i flyet. Allerede i flytoget glir jeg inn i det, det er nesten som å kjøre inn i en slags Pushwagnervisjon, men jeg vil ikke la Mor India slippe taket ennå. De siste nettene ble tilbrakt i Old Delhi, nærmere bestemt i Hotell Al-Haram. Rene og rimelige rom med varmt vann som fungerte, endelig. Hotellet ligger like ved en moské og The Red Fort, de aller fleste som bor i Old Delhi er muslimer. Tett med folk, handel og trafikk i gatene. På vei med trikken fra Nasjonalteateret til Skillebekk ser jeg gatebildet i Tigerstaden, her går mange ensomme og i hver sin verden, i Old Delhi virket det hele mer sammenvevd.

De fattige venter på mat fra gjestene

De fattige venter på mat fra gjestene

Vi fikk to netter og en hel dag i Old Delhi. På dagtid vandret vi rundt i de trange gatene som omgav hotellet. Her handles det over alt. Vi så levende kyllinger i bur utenfor forskjellige spisesteder, ferskere kylling skal man lete lenge etter. Utenfor noen av spisestedene satt det grupper med hjemløse og fattige. Jeg fikk høre at gjestene kunne gi litt til de fattige og de fleste av dem fikk et måltid i løpet av formiddagen. En muslimsk tradisjon som funker. Her er det dårlig med sosialkontorer og institusjoner så de har gamle systemer som fungerer.

Hotel Al-Haram

Hotel Al-Haram

Det er godt å møte folka i resepsjonen, hyggelige og imøtekommende muslimer. Jeg spør om å ta noen bilder av dem, ikke noe problem, skyt løs. Som sagt som gjort. Dette er visst muslimer som ikke har noe i mot å bli tatt bilder av, noe muslimer ofte misliker, de mener at man stjeler noe av deres sjel hvis man fotograferer dem. Muslimene i India utgjør ca 14 % av befolkningen. Det er blitt meg fortalt at de fleste av dem er Sufiorienterte muslimer, en mystisk og spesiell retning innenfor den muslimske tradisjon. De er ikke fundamentalister som man finner i Pakistan og andre muslimske land. Det skal ikke skjules at det har vært diverse blodige sammenstøt mellom forskjellige religiøse grupperinger i India, men stort sett fungerer dette mangefaseterte samfunnet bra.

Menneskerettighetsuka 2011, Universitetsplassen

Menneskerettighetsuka 2011, Universitetsplassen

Tiden går og den går raskt. Jeg har allerede vært 12 dager og netter i Oslo når jeg skriver deler av denne teksten. Programmet var tett da jeg kom til byen. Første post var utstilling på Universitetsplassen i Oslo under menneskerettighetsuka 2011. Temaet var Forfulgt og jeg stilte ut rombilder fra Romania.

Fremdeles går tankene tilbake til India. Jeg savner varmen, ikke bare den meteorologiske, men også den menneskelige. Ja, for man opplever mye menneskelig varme og på en reise i India. Generasjonene reiser sammen og det er folk over alt, en maurtue av pysjamaskledde menn og kvinner kledd i fargerike sarier og barna er med. En annen rytme, et annet liv en her hos oss.

Hitler t-skjorte

Hitler t-skjorte

Jeg ser Rolling Stones selger t-trøyer via Dressmann i Norge for tiden. Går verden fremover eller bakover? Jeg finner ikke svar, men det er tydelig at Stones er blitt stuerene eller er det Dressmann som er blitt mer rocka? I India ble jeg tilbudt en t-trøye med Adolf Hitler som motiv, alt er til salgs i India. Money talks og t-trøye salget i Norge gir nok Stones mer spenn inn i allerede overfylte kontoer.

Den siste natten i Old Delhi drakk jeg te med de fattige rett ved inngangen til Hotell Al- Haram. Bare menn er ute på denne tiden av døgnet. De samlet seg rundt meg og jeg bød på filterrøyk og te til noen av dem. Det kom flere og snart var røykpakka tom og jeg fikk beedies, de håndlagde sigarettene folket røyker i India. Gode vibber. Jeg tok noen bilder av gutta før jeg la meg for siste natts søvn i India.

Lager te i Old Delhi

Lager te i Old Delhi

Mor India slapp aldri helt taket da jeg var tilbake i Oslo. Kanskje med god hjelp av Tudor Lakatos, min sigøyner- og romvenn fra Romania. Romfolket kommer opprinnelig fra India og mye av den indiske energien har de beholdt. Han er trubadur og vi er på vei til Trondheim med oppdrag for den Kulturelle Skolesekken. Vi skal ha bilde- og musikkforedrag om sigøynere, eller mer korrekt Romfolket, for 9. klassinger. Så dette er visst en reise som aldri tar slutt.

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.