1

The Coca Cola Babas

Posted by harald on mars 29, 2011 in India |
Coca Cola Baba

Coca Cola Baba

Hvor enn man reiser i eventyrlandet India støter man på babaene, de hellige menn. Noen lever i fullstendig askese, andre er langt inne i yoga eller meditasjon, noen praktiserer forskjellige retninger innenfor tantra, som blant annet også er en sexretning innenfor yogatradisjonen. Andre hellige menn røyker ganja eller charras fra solen går opp til den synker med gyllent lys. Noen av dem er genuine mens andre forfører naive vestlige med sitt utseende og sine fakter. India har et stort hjerte og det er plass til hundretusener av hellige menn som lever på almisser. De er på sine pilegrimsferder og oppholder seg ofte ikke mer enn tre døgn hvis de kommer til en landsby, i større byer blir de en ukes tid, men altså alltid på vandring. Pilegrimsrutene deres følger ofte det gode været, blir det for varmt på lavlandet vandrer de opp i fjellene hvor luften er klar og sval. Når kulden kommer til høylandet vandrer de til palmestrender og gjør sine ritualer der.

Baba bader

Baba bader

Hvert tolvte år er det en samling av sadhuer og hellige menn og kvinner som kalles Kumbh Mela. Dette er den største religiøse samlingen som finner sted på vår merkverdige planet. Millioner av mennesker samles ved Ganges eller andre hellige elver ulike steder i India for renselse og feiring av gudene, og der har hinduene mange å ta av.

Opprinnelsen til Kumbh Mela dateres tilbake til den tiden da guder og demoner bodde på jorden. Feiringen har foregått fra førhistorisk tid. Siste gangen det var tolv års feiring deltok mer enn 70 millioner hinduer.

Government shop

Government shop

I den hinduistiske tradisjon er det ikke de kristnes altervin som har vært en del av ritualene, nei her har ganja vært det sentrale. Lovteknisk er marihuana og hasj forbudt i India etter at de motvillig skrev under på Harry Anslinger’s 1961 Single Convention narcotics treaty. Her ble det bestemt hvilke nytelsesmidler som skulle være lovlige og hvilke som skulle være forbudte. Dokumentet bærer preg av å være basert på vestlige normer og tanker. I og med at nytelsen av ganja er såpass sentral i de hinduistiske ritualer så finnes det statlige ganja shops mange steder i India. En reisende jeg traff hadde kjøpt ganja i en av dem, hasj solgte de ikke, men kinesisk opium kunne han merkelig nok få kjøpt. Det er nok mange reisende som har blitt akterutseilt på grunn av feil bruk av droger i India, men de aller fleste klarer seg bra. Ã… oppholde seg i en såpass annerledes kultur er nesten som en rusopplevelse i seg selv, så her ingen overdrivelse nødvendig.

Baba i Pushkar

Baba i Pushkar

Tittelen Coca Cola Babas er en hyllest til den Indiske kultur som har tatt med seg seremonier fra urtiden inn i vår moderne tidsalder. India har opp gjennom tidene beskyttet sitt marked, da jeg var i India i 1972 var det ikke mulig å kjøpe Coca Cola, det var importforbud på de fleste varer fra utlandet. Først i 1993 satte Coca Cola i gang sin massive satsing i India. Dette er et voksende marked som vestlige firmaer sikler etter. Det er kanskje på tide at vi i Vesten også åpner opp for påvirkning fra India, denne eldgamle kulturen som sikkert har mye å tilføre oss.

Humble Baba

Humble Baba

Ren Baba

Ren Baba

Baba i Varanasi

Baba i Varanasi

Baba før badet

Baba før badet

Baba bader

Baba bader

Baba etter badet

Baba etter badet

This post is also available in: English

Stikkord: ,

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.