2

Ã… bo i en lengre periode i India

Posted by harald on april 30, 2011 in India |
Hus utenfor Puri

Hus utenfor Puri

Første gang jeg var i India var i 1972 og det tok meg hele 38 år før jeg reiste tilbake. Den gangen var Goa uberørt av masseturismen som nå utspiller seg. Nå har russerne tatt over og gjort Goa til et harrysted. Prisene har gått opp og russiske prostituerte frekventerer Goa invitert av sine halliker. Jeg har bevisst unngått Goa på mine reiser i 2010 og 2011, jeg vil ikke ødelegge minnene jeg har derfra.

Ã… oppleve India burde være en del av allmennutdannelsen for oss vestlige. Det å være i en kultur som har utviklet seg via helt andre veier enn hos oss effektive og brautende vestboere er en sunn og viktig opplevelse. Egentlig burde man ikke reise til India uten å oppholde seg der i tre måneder, men det har jo de færreste mulighet til. Det er overveldende å komme til Mor India, man trenger tid for å la sanseinntrykkene synke inn før man kan være i henne. Selv vil jeg prøve å få til en reise dit pr år, helst et par måneder eller mer. Venner av meg skal finne seg bolig i Varanasi, et sted jeg gjerne besøker igjen. Det kan sikkert brukes et par liv eller mer for å få med seg alt som er å se i dette landet som er et helt kontinent.

Vanligvis får man tre måneders visum til India, men det er også mulig å søke om seks måneders opphold i dette betagende området på vår fantastiske planet. Når man skal reise i India må man ta hensyn til sesongene, for oss vestlige er det mest behagelig klima fra november til mars.

Thomas, som er nevnt tidligere i bloggen, har et månedlig budsjett på kr 1300 pr måned. Dette dekker både kost og losji i Puri. Her har han vært ca 6 måneder hvert år de siste ti årene. Han har sikkert skaffet seg en god deal når det gjelder losji og han er en nøysom mann. En annen venn fra Norge har vært flere lengre perioder i India de siste 12 årene. Han opererer med et budsjett på kr 5000 pr måned. Da har han rikelig til kost, losji, reising og alt annet han måtte ønske seg. Regner man med et budsjett på mellom 3000 og 4000 kroner skulle man ha mer enn nok for å bo, spise og reise i det eventyrlige India.

Puri er et myteomspunnet sted, det sies at Jesus kom hit som fjortis og tilbrakte mye tid her. Han forsvant fra historien som tolvåring og dukket opp igjen i Jerusalem da han var tredve år gammel, i mellomtiden sies det at han var på reise i India. Ã… reise fra Iserael til India på den tiden tok ca ett års tid. Man reiste via silkeveien som var hovedåren mellom Øst og Vest.

Frokost hos Rajus, fruktsalat med youghurt og honning

Frokost hos Rajus, fruktsalat med youghurt og honning

Puri er et bra utgangspunkt hvis man ønsker å oppleve strender og indisk hverdagsliv. Et dansk norsk par vi traff hadde vært flere ganger i Puri. Denne gangen leiet de en leielighet med kjøkken, bad, stue og soveværelse for 1300 kr måneden. Leieligheten hadde veranda med utsikt til en av de flotte strendene i Puri.

Vi brukte det meste av vår tid i Puri istedenfor å haste av gårde til andre interessante steder sydover langs kysten. Her kan nevnes Chennai som skiftet navn fra Madras i 1996. Jeg har ikke vært der, men mange av de jeg møtte i Puri var enten på vei dit eller kom derfra, kanskje et sted jeg drar til på min neste reise til Mor India. Pondicherry, en by i en tidligere fransk koloni er også et populært reisemål. I nærheten av Pondicherry ligger Auroville som beskriver seg som en by som tilhører menneskeheten. Et byeksperiment som tiltrekker seg folk fra hele planeten. (auroville.org)

Hos Raju

Hos Raju

Som nevnt tidligere inntok jeg mange av mine måltider hos Rajus mens jeg var i Puri. Jeg har tatt noen bilder av menyen så man kan se priser og utvalg. For å leie et rom i Puri finnes det selvfølgelig mange priser, selv betalte jeg kr 30 pr døgn for mitt svale rom, en pris jeg sikkert kunne fått ned hvis jeg skulle bli der lenge. Det var behagelig å bo i huset fra kolonitiden, det hadde vært en legebolig eller noe i den duren. Er man flere på reise kan man sikkert også leie et hus, det er bare å ha antennene ute og håpe at man får råd fra de rette. Bruker man tid finnes det noe for en hver smak i India.

Jeg håper min tekst kan få noen til å bestemme seg for en lengre reise til India, det er ikke mer enn ti timer herfra om du reiser fra Oslo.

Her er en liten oversikt over hva den indiske rupi er verdt i norske kr.
10 Indisk rupi (INR) = 1.23 Norsk krone (NOK)
100 Indisk rupi (INR) = 12.3 Norsk krone (NOK)
500 Indisk rupi (INR) = 61.5 Norsk krone (NOK)
1000 Indisk rupi (INR) = 123 Norsk krone (NOK)

 

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Menyen på Raju's Restaurant

Stikkord: , , , ,

2 Comments

  • Frank sier:

    Takk for et bra innlegg. Enig med deg at India skulle vært en del av utdanningen til nordmenn. Har vært det flere ganger selv bl.a har jeg studert antropologi der . Elsker varanasi. Har du vært i Himalaya ? Darjeeling er heftige opplevelser. Takk og namaste!

  • Jeanette sier:

    Takk for et meget informerende innlegg! Jeg har lenge hatt lyst til å reise til India, og håper jeg får tid til det snart. Denne bloggen vil klart gjøre det lettere for meg! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.