0

Go Roma! Dag 5

Posted by harald on juni 28, 2011 in Go Roma |
Et glimt fra Somcuta Mare

Et glimt fra Somcuta Mare

Igjen begynner dagen med undervisning av de norske studentene og romungdom fra landsbyen. Tudor er en god pedagog og underviser i språk og romfolkets historie. Elevene er på skolen fra kl 10 til 12 hver dag. Etter skolen spiser de lunsj i sine respektive hjem. Det var meningen at de norske studentene også skulle lære å lage rommat, men ofte kommer de til dekket bord. De blir server stappfulle tallerkener og mange har forspist seg, de er usikre om de kan la noe være igjen på tallerkenen. I det hele tatt er det temmelig intenst for utlendinger som kommer hit. Mange av landsbyboerne er meget fattige med sultne unger og uten mat hjemme, det blir til at de spør om penger og mange spør om røyk. Man føler seg nesten som gående bankomater eller sigarettmaskiner.

Det har vært omtaler om prosjektet GO Roma i aviser og i dag er flere tv-stasjoner innom og gjør opptak. Noe lignende har de aldri sett, at vestlige studenter kommer med respekt og lyst til å lære om romkultur til en romlandsby som de fleste bare kjører forbi. Medieeksponering i Romania er en vesentlig del av dette prosjektet, det er viktig for rumenere å få vite om at noen faktisk har fascinasjon og respekt for romkulturen. Det har allerede vært sendinger i lokalt og nasjonalt tv. Forestillingen fredag kommer også til å bli eksponert i media. Det er sannsynligvis første gangen en slik forestilling holdes med utenlandske og romdeltagere på scenen.
Etter lunsj skal vi på besøk til kurvfletterne.

Ã… flette kurver er en kunst som trenger lang trening. Vi har nok undervurdert hvor lang tid det tar å lære det faget. Kurvmesteren viser oss hvordan han varmer opp treemnene før han splitter dem opp i tøyelige strimler. Her ser vi en mester i arbeid, her trengs det følelse for materialet og total tilstedeværelse. Når de norske prøver seg så går det ikke så bra. De får vondt i knærne når de prøver å bøye kjeppene. Og rett som det er tar de for kraftig i og kjeppene brekker, kurvmesteren rister mildt på hodet og skjønner at det vil ta meget lang tid å innføre studentene i faget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.