0

Maramures, et levende eventyr

Posted by harald on juli 20, 2011 in Romania |
Elie Wiesel

Elie Wiesel

I Sighetu finnes også barndomshjemmet til Elie Wiesel som nå er blitt museum. Rett rundt hjørnet finner man en tradisjonell restaurant med folkemusikkunderholdning. Deilig atmosfære og god tradisjonell mat. Et rikelig måltid med drikke for to koster under kr 150.

Kjører man østover fra Sighetu kommer man inn i nydelige kulturlandskaper med små landsbyer på rekke og rad, det er som å kjøre inn i fortiden. Her har byggetradisjonene blitt overført fra generasjon til generasjon. Høyet tørkes på klassisk rumensk vis, man slipper å se høy pakket i hvite plastballer som fremmedlegemer i vakker natur. Denne delen av Romania er kjent for sine flotte trekirker, ikke ulike vår egen tradisjon med stavkirker. Disse bygges fremdeles og er imponerende byggverk. Portene og portalene foran husene er rene smykker, det er en fryd å oppleve. Vi treffer flere sykkelturister fra vest som har eventyrlige reiser gjennom disse landskapene, det er absolutt å anbefale å legge sin sykkelferie hit.

Kristus

Kristus

Langs veiene ser man ofte den korsfestete gudesønnen Kristus, her er det ingen tvil om at man er i et greskortodoks område. Denne delen av Romania ble aldri invadert av tyrkerne, her finner man det mest typiske rumenske. Søndager fylles kirkene av gamle i tradisjonelle folkedrakter, de yngre kler seg mer moderne, men i kirken går de.

Før første verdenskrig og i mellomkrigstiden var Romania en av Europas største korneksportører og det fantes rikelig med olje som var lett tilgjengelig. Under andre verdenskrig brukte den tyske krigsmaskinen olje fra Romania for å holde krigsmaskineriet i gang, etter krigen forsynte Sovjetstaten og kommunistene seg med resten. Fremdeles kan man se små oljetårn som pumper opp olje i den sørlige delen av Romania, men det meste av det svarte gullet er brukt opp. Bukarest ble kalt øst Europas Paris og var vakker inntil Ceausesco raserte byen og bygget kommunistblokker på rekke og rad så langt øyet kunne se og til slutt utraderte sentrum da han bygget Folkets Pallass, den nest største bygningen i verden etter Pentagon. Ideen til dette gigantiske byggeprosjektet, som kostet Romania mer enn ti årsbudsjetter, fikk han etter et besøk hos sine kommunistvenner i Nord Korea.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.