1

Sighetu Marmatiei, Maramures

Posted by harald on juli 17, 2011 in Romania |
Den humoristiske kirkegården

Den humoristiske kirkegården

Vi har reist 60 km fra romlandsbyen Somcuta Mare til Sighetu Marmatiei, en liten by nordvest i Romania like ved grensene til Ukraina og Ungarn. Da jeg var her i 2001 bar byen preg av å være fattig. Det var vannrasjonering midt på dagen og mange av bygningene var uoppussete og forfalne. Nå 10 år etter er det noe bedre, men det er høy arbeidsløshet her og mange har lyst til å komme seg vekk. Helst vil de til vest Europa for å få et bedre liv for seg og sine barn. Dette er noe man møter overalt i Romania, folk tror ikke på rask fremgang, de føler at det er sine barnebarn som kanskje vil få det bedre.

Vi stopper for å spise på en pizzarestaurant i byens hovedgate i det lille sentrumet og jeg er spent på om jeg vil treffe noen av vennene jeg fikk her for ti år siden. Vi vil spise før vi ser etter hotell, men egentlig vil vi bo privat. Kanskje en venn dukker opp? Magien er med oss, 90 sekunder tar det, Daniel kommer inn, vi gjenkjenner hverandre med det samme. Det er altså ti år siden vi møtes sist, det er godt å se ham igjen og mye har skjedd i mellomtiden. Han er gift og har fått barn. Hans kone Brenda og deres 14 måneder gamle sønn Adi kommer. Vi kan bo hos dem, de har et ledig rom, vi blir der i 4 døgn.

Sighetu er kjent for sitt fengselsmuseum. Her lå et av de verste fengslene som eksisterte under kommunistregimet, det er gjort om til et helt unikt museum det ikke finnes maken til i øst Europa eller i det tidligere Sovjet.
Gå inn på: www.memorialsighet.ro eller www.communismsvictims.info

Det er deprimerende å være der inne, men i den tidligere luftegården er det et minnested hvor man kan tenne lys å reflektere og minnes de døde. På vei til stedet for ettertanke går man mellom vegger av svart marmor hvor navnet til 8000 personer som døde i fengsler under diktaturet er skrevet. Et annet sted i luftegården er skulpturen «Martyrenes Konvoi». Det er viktig for kommende generasjoner ikke å glemme den nære historie. Omveltningene som har skjedd i Romania etter at landet kom seg ut av kommunistregimet og inn i EU er enorme, men de fleste synes det er et slit. Nylig har regjeringen senket pensjoner og statslønninger med 25 %, det svir for folk som allerede tjente lite.

Begravelse

Begravelse

Heldigvis finnes en motsats til det triste fengselsmuseet, den «Humoristiske Kirkegården«. Den ligger i Sapanta, en liten landsby ca 20 km utenfor Sighetu og denne er også helt unik. Kunstneren Stan Ioan Patras begynte en tradisjon i 1935 hvor han lagde gravstøtter i eik, skåret ut og malt med kraftige farger. De fargerike og humoristiske gravstøttene med tekst om den avdøde gir en helt annen atmosfære enn man opplever i andre kirkegårder. Da vi ankommer er det en begravelsesseremoni i gang. En ny gravstøtte er skåret ut. Arven etter han som satte det hele i gang er holdt i hevd av andre kunstnere. Kirkegården er et valfartssted for rumenere og turister.

Stikkord: , , , , ,

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.