1

Sigøynerterapi for Allan

Posted by harald on juli 21, 2011 in Romania |
Med 5 brødre

Med 5 brødre

Vi er tilbake i romlandsbyen Somcuta Mare. Det er deilig å være her igjen, nesten uten trafikk og ingen gatebelysning. Solen er i ferd med å gå ned og bader de små husene i gyllent og fortryllende lys. Om natten er det stjerneklart og luften er ren. Det er befriende å slippe alle reklameskilt og stresset i verden utenfor denne lille romkolonien som huser ca 1000. Hunder og hester er det også mange av og de lever nær menneskene. Jeg skal ikke skjønnmale det å være her, det er temmelig intenst. Mange av familiene er fattige og nettopp disse familiene har ofte mange barn. Elskov er omtrent det eneste de kan nyte gratis, men å få barn koster penger. Barnetrygden for ett barn i Romania er på 42 ron pr måned (84 nkr), det dekker knapt nok ingenting. Til tider blir vi utsatt for massiv tigging her, de gnir seg på maven og sier manjare, manjare, sulten sulten. Det er ingen ende på det, gir man noe til alle ender man selv opp som tigger, så man må være litt hardhudet.

Tudor og Allan

Tudor og Allan

For å komme på Internett må jeg dra til et hotell som ikke ligger langt herfra. Utenfor hotellet traff jeg en dag en fransk sykkelturist som hadde syklet fra Paris til Romania. Han het Allan og er en freaker på rundt 40 år som lever det frie liv. Han hadde også syklet her for 7 år siden og ville oppleve Romania igjen. En meget forsiktig mann som ikke turte å drikke det lokale vannet, selv om vannet i Romania stort sett er av god kvalitet, han stolte mer på ølet som han sa var hans bensin. Jeg fortalte at vi bodde i en romlandsby og spurte om han ville være med dit, han så skeptisk på meg og sa at han ikke stolte på romfolk. Etter litt overtalelse kom Allan på gli og ble med oss. Det ble en overveldende og positiv opplevelse for ham å bevege seg inn i Somcuta Mare, en landsby han aldri ville turt å besøke på egen hånd. Han ble her i fire døgn og dro videre som et forandret menneske. I Frankrike utsettes de rumenske rom for utvisninger og kjeppjages, pressen skriver bare kjipt om dem. Han var selvfølgelig påvirket av den negative propagandaen, men da han fikk møtt romfolket personlig forandret han syn på dem. Vi så hvordan han forandret seg i dagene han var her. Han ble servert mat og spiste sammen med Tudor og hans familie, og drakk til og med vannet de hentet til ham fra en av pumpene som er rundt omkring i Somcuta Mare.

Reparerer sykkel med Tudors far og døv medhjelper

Reparerer sykkel med Tudors far og døv medhjelper

Flere av tennene på pedalnavet hans var slitt av etter sykkelreisen på over 2500 kilometer fra Paris. Faren til Tudor og en døv landsbyboer hjalp ham å skifte det. Allan beveget seg fritt rundt i landsbyen og mistet sin skepsis og frykt for rom. Ofte var han innom den nyåpnete matvarebutikken i Somcuta Mare. Her kjøpte han sine øl og mat som søsteren til Tudor eller Andrea laget. Han hadde gjennomgått noe jeg vil kalle en vellykket sigøynerterapi i løpet av døgnene han var her. Hans videre reise i Romania ville bli annerledes etter dette, han var oss evig takknemlig for møtet med romlandsbyen Somcuta Mare og sa han ville komme tilbake hit neste gang han igjen var i Romania.

Stikkord: , , , , ,

1 Comment

  • thor hogga sier:

    vi reiser til Romania til en <Rom landsby ca to timer fra hovedstaden. landsbyen ligge ved Donau og den bulgarske grensen. vi ønsker å hjelpe landsbyen med arbeidsplasser . Kan sykkelferie i Romania være noe? sykle fra landsby til landsby med guide og overnatting i menighetshus i landsbyene?

    thor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.