0

Brasov i Transylvania

Posted by harald on august 4, 2011 in Romania |
Brasov

Brasov

Mens faderlandet Norge ble rammet av tragedien og møtte den med kjærlighet og samhold har vår reise i mitt moderland Romania fortsatt. Vi reiste fra romlandsbyen Somcuta Mare til Brasov, en reise på 400 kilometer. Vi kjørte gjennom vakre landskaper fra Maramures og inn i Transylvania, dette sagnomsuste området i Romania. Vi kjørte forbi den ene imponerende kirken etter den andre og stadig vekk så vi skilter som viste veien til gamle klostre. I dette landet har den greskortodokse religionen stått høyt, men Romania har en ganske annen historie enn i Polen. Der spilte den katolske kirken en viktig rolle under revolusjonen og var på opprørenes side, i Romania jobbet presteskapet med myndighetene og var ofte informanter eller angivere. I dag står fremdeles kirken sentralt i folks liv, men det moderne og materialistiske livet er på full fremmarsj.

Utsikt til skiltet Brasov

Utsikt til skiltet Brasov

Brasov er en vakker by fra middelalderen som ble etablert av tyske handelskarteller, den gangen ble den kalt Kronstadt. Den gamle delen av byen ligger utrolig vakkert plassert i naturen med høye skogkledde åser som beskytter den mot vær og vind og angripere. Tar man taubanen opp til Panorama restaurant ser man byen fra høyden. Rett ved det karakteristiske skiltet med navnet Brasov som er plassert øverst på en av åsene, ikke ulikt skiltet i Hollywood, kommer man til et fantastisk utkikspunkt hvor man ser hvor organisk gamlebyen er bygget.

Levende sjakkmiljø i parkene i Brasov

Levende sjakkmiljø i parkene i Brasov

Denne reisen i Romania er en reise i boken Rrom-sigøynerreiser som jeg ga ut på Futurum Forlag Norge 2006. Boken skal nå gis ut i Romania i utvidet og oppdatert utgave, denne gangen på rumensk, romani og engelsk. Jeg oppsøker folk jeg skrev om i den første utgaven. Hva har skjedd dem siden 2006? Mange av mine rumenske venner som jeg ble kjent med på reisene mellom 2001 og 2006 har nå fått barn og er etablert i familier eller skilt.

Matei Gabor med kone

Matei Gabor med kone

Det er først og fremst rrom jeg skal møte, blant annet Romeo som ble beskrevet i et kapitel i Rrom-sigøynerreiser. Jeg har fått vite at han har flyttet til Moldova i Romania, det ligger helt øst i landet på grensen til landet Moldova. Telefonnummeret jeg har på ham virker ikke, så jeg må dra til Brasov for å treffe hans far Matei eller broren Rupi for å få tak i nummeret han bruker nå. I Brasov bor hans far Matei og vi treffes, han omfavner meg og kaller meg bror. Han har fem sønner, en datter og ni barnebarn. Mye har skjedd med familien. På grunn av økonomiske problemer har de mistet et hus de hadde i Turgamures, men alle er i live og det er godt å møte dem igjen. Jeg får nummeret til Romeo, eller Bobby som han egentlig heter. Jeg snakker med ham og avtaler at jeg skal reise til ham rundt 10. august. Matei og familien har livnært seg ved å selge brukte klær på et marked i Brasov, nå er markedet i ferd med å bli stengt av myndighetene og Matei undrer seg på hvor de skal få inntekter fra i fremtiden. Jeg hører at dette skjer flere steder i Romania og det er trist for romfolket som ikke får jobber hos rumenerne.

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.