0

En reise i Transylvania

Posted by harald on august 17, 2011 in Romania |
Astra folkemuseum

Astra folkemuseum

Vi er fortsatt på rundreise i Transylvania, en meget vakker del av Romania. Neste sted vi skal besøke er Sibiu, også denne byen ble etablert av tyske handelskarteller og ble kalt Hermannstadt, der skal jeg treffe min kurator Oana som jobber på Astra museum. Hun er koordinator for bokutgivelsen i Romania og har skaffet oversettere og grafiske designere og innhentet priser for trykking ol. Det er første gangen det skal gis ut en slik bok om rrom i Romania og jeg håper den kan være med på å myke opp frontene mellom rrom og rumenere. Jeg skriver rrom (sigøynere) med to rr slik det skrives opprinnelig. Jeg vet ikke hvorfor byråkratene EU har fjernet en r og kaller dem rom, man burde kalt dem rrom så man forstår at dette folket ikke kommer fra Romania, men har sin opprinnelse fra India.

Den oppdaterte og trespråklige boken publiseres våren 2012 og jeg kommer til å holde en rekke utendørs utstillinger for å skape oppmerksomhet rundt prosjektet. Den første utstillingen skal holdes på Astra Folkemuseum.

Rumenske vindmøller

Rumenske vindmøller

Sommeren 2010 hadde jeg utendørsutstillinger i Romania som fikk stor medieoppmerksomhet, planen er å lage nye spektakulære utstillinger når den nye boken skal lanseres. De nye utstillingene skal bestå av 20 store bannere i tillegg til 5 teltinstallasjoner. Astra utendørsmuseum er et folkemuseum som har en rekke eksempler på byggestiler fra forskjellige steder i Romania. Her er det også en rekke rumenske vindmøller og eksempler på hvordan rumenerne har utnyttet vannkraft. Området passer perfekt til utstillingene jeg planlegger og jeg gleder meg til å montere dem våren 2012.

Kloster

Kloster

På veien har jeg tatt en del bilder som gir glimt inn i den rumenske virkeligheten. En del kirker er med på disse bildene fordi det er noe man ser, det bygges nye kirker mange steder. Landet går gjennom en rivende utvikling og endelig er Romania en del av Vest Europa. Landet har en turbulent historie å se tilbake på, men beveger seg nå i rykk og napp mot et demokrati. Ved neste valg ser det ut til at det blir regjeringsskifte og at en konstellasjon av Sosialister og Liberale vil vinne. Folk er lei av politikk her, det de ønsker er å se et samfunn som fungerer til folks beste, men dit er kanskje veien lang.

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.