0

Kommunevalg i Romania 2011

Posted by harald on august 31, 2011 in Romania |

Det er kommunevalg i Maramures for tiden, et forspill til Stortingsvalget i 2013 og presidentvalget 2014.

Politikk

Politikk

Jeg bor i rromlandsbyen Somcuta Mare og her selges og kjøpes stemmer over en lav sko eller skal jeg si over en naken rromfot. Det er spesielt de fattige i rromlandsbyene som blir besøkt av politikerne. Når noen fra et av opposisjonspartiene er på besøk blir de fattige rromfamiliene lovet enklere tilgang til vann, gatebelysning og elektrisitet, eller fristet med 30 LEU (60 NOK), en liten formue for sultne mennesker. Kanskje et tilbud om en flaske palinka (hjemmelaget plommebrennevin) til en tørst sjel, den koster ikke mer enn en tier. De blir lovet at alt skal bli bedre hvis de stemmer på opposisjonen. Hvis demokratene kommer på besøk blir de lovet det samme, men opposisjonen har vært mer aktive med bestikkelser.

Disse bestikkelsene er selvfølgelig forbudt, men Romania er dessverre kjent for utbredt korrupsjon på alle trinn av samfunnsstigen.

I 2050 vil Rrom være 40 av befolkningen i Romania

I 2050 vil Rrom være 40 av befolkningen i Romania

Nå har opposisjonen samlet seg mot demokratene som har styrt Romania i 8 år. Sosialistene (det tidligere Kommunistpartiet), de Liberale, de Konservative og de Grønne kjemper om stemmer i samlet tropp. Reklamebransjen og de som trykker plakater og stemmemateriell gnir seg i hendene fordi det er gode tider, det pøses ut millioner på propagandamateriale, det er plakater over alt.

Til rromlandsbyen Somcuta Mare kom det busser og fraktet fattige rromborgere til valgmøte i Baia Mare, 22 kilometer herfra. En reise ut av det fattigslie med bevertning og underholdning, alt arrangert av «hyggelige» politikere som fisket stemmer for opposisjonen. Et tilbud om et brød til kr 3,- er nok til å få med en hel rromfamilie på noe så sjeldent som en utflukt. Rrom synes det stort sett er blitt verre etter at Romania kom inn i EU. Fremskrittet de har ventet på har ikke kommet. Nylig ble statslønninger, pensjoner og trygder redusert med 25 %, noe regjeringen gjorde for å unngå at landet skulle havne i en gresk situasjon. Det er de vanlige borgere som må bære børen og de fattigste som føler det på kroppen.

Valgobservatør Tudor

Valgobservatør Tudor

Skolen ble brukt som stemmelokale og Tudor Lakatos, som er den eneste rromlæreren på skolen, jobbet som valgobservatør hele dagen. Han har et håp om at de fattigste i landsbyen endelig skal få enklere tilgang til vann hvis demokratene vinner valget. Det er de blitt lovet av borgermesteren så her var det mange som stemte på demokratene.

Alle er med når valgresultatet skal kunngjøres

Alle er med når valgresultatet skal kunngjøres

Demokratene vant en knepen seier i rromlandsbyen Somcuta Mare, Mariana Pop fortsetter som demokratenes representant i denne valgkretsen. Unge, gamle og foreldre med spedbarn samlet seg rundt skolen da valgresultatet skulle kunngjøres ved 11 tiden om natten. De jublet og hylte av glede da valgresultatet ble kunngjort. Tiden vil vise om løftet om enkel tilgang til noe så primært som vann blir holdt overfor de fattigste I rromlandsbyen Somcuta Mare.

Tudor og velgere etter at Mariana Pop ble erklært vinner

Tudor og velgere etter at Mariana Pop ble erklært vinner

Ellers i fylket Maremures var det opposisjonen som gikk av med seieren. De fleste regner med at Demokratene vil tape de kommende valgene og at en president fra opposisjonen vil bli den neste presidenten i Romania.

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.