0

En reise til Brasov

Posted by harald on juni 15, 2012 in Romania, Romanipe |
Romfestival, Astra museum, Sibiu

Romfestival, Astra museum, Sibiu

Eirik og jeg sier farvel og legger ut på reisen. Romania har et mykt og bølgende landskap i området vi kjører. Eirik sier han en gang må kjøre motorsykkel på disse veiene, rundt hver sving åpner det seg et nytt og vakkert bilde. Veiene er blitt betraktelig bedre etter at Romania kom inn i EU. Overalt hvor vi kjører er det forbedringer på gang, og dette har gått raskt. Da jeg kjørte i Romania i 2001 var det mye verre, EU har sprøytet milliarder inn for å skape en infrastruktur som funker. Til tross for moderniseringen kjører man nær landskapet her. De små landsbyene ligger på rekke og rad. Det er ikke uten grunn jeg tar med Eirik på denne reisen til Brasov, veien dit går gjennom noen av de vakreste områdene i moderlandet Romania og det er en reise han aldri vil glemme. De fleste som besøker landet kommer tilbake og jeg håper flere vil oppdage Romania .

På veien til Brasov skal vi innom Sibiu hvor jeg har avtale med min rumenske kurator Oana. Boken Rrom-sigøynereiser skal publiseres i utvidet og forbedret utgave på rumensk og romani, dette er enestående i rumensk sammenheng. Oana legger til rette for utgivelsen av boken gjennom Astra museum. Vi samarbeider også om å finne steder for å holde en rekke utendørs installasjonsutstillinger i Romania når boken kommer ut i løpet av 2013. Vi rekker frem i tide til en romfestival hun arrangerer på Astra museum som hun gjerne ville jeg skulle oppleve. Hun har ordnet med overnatting på museet og vi blir der ett døgn.

Astra museum er et folkemuseum som viser byggetradisjoner fra hele Romania, dette er noe Eirik ser frem til. På festivalen møter vi mange forskjellige romhåndverkere, det være seg kobberarbeidere eller folk som lager tresleiver og flotte treboller eller folk som selger håndflettede kurver laget med en eldgammel tradisjon bak seg. Mange av disse produktene kan være interessante i Norge.

Etter Sibiu går ferden videre til Brasov i hjertet av Transilvania. Både Sibiu og Brasov er tyske handelsbyer fra middelalderen, Brasov bar navnet Kronstadt, Sibiu het Hermannstadt, begge byene anbefales å besøke for folk som reiser til Romania.

Magisk tur

Magisk tur

I Brasov møtte jeg Matei Gabor første gang i 2001, han er blitt en venn og bror. Han skal nå konstruere prototypen på jetovnen som bruker en femtedel brensel i forhold til åpen ild som romfolket ofte bruker. Vi tar en taxi til Cariere hvor Matei bor. En rekke hus rett ved siden av en sementfabrikk. Matei er en mektig mann og han ønsker oss velkommen. Eirik viser frem fotografiet av en jetovn som er laget av tre blikkbokser og noe isolasjon. Vi forklarer prinsippet, Matei nikker og forstår. Han er litt skeptisk, men vi blir enige om at han skal lage en jetovn og ha den klar om noen dager. Hva slags isolasjon vi skal bruke vet vi ikke, men han lager ovnen klar med åpent kammer til isolasjon så finner vi ut av det.

De første nettene i Brasov bor vi på Coroana Hotel midt i gamlebyen, her får man rom til godt under kr 200 kr døgnet. Hotellet er omgitt av middelalder arkitektur, trange idylliske gater og en rekke koselige uterestauranter. Brasov et yndet mål for turister. Det er greit å bo på hotell, men selv foretrekker jeg å bo hos venner. Vi blir invitert til å bo hos arkitekt Bogdan de siste nettene før Eirik skal reise hjemover, om to døgn tar han nattoget til Budapest. Bogdan bor i den nyere delen av Brasov med utsikt over blokker i kommuniststil, temmelig annerledes enn i gamlebyen, men vi trives i Bogdans selskap.

Toalettdekorasjon på Festival 39

Toalettdekorasjon på Festival 39

Bogdan og Eirik finner tonen. Eirik forteller om Gaia-arkitektene de har brukt i Hurdal. Gaia har prosjekter i gang i Russland med bygging av halmhus, kanskje de også kan bli interessert i å jobbe med prosjekter i Romania? Bogdan er med, for ham er det interessant å få kontakt med økoarkitekter fra andre land. Den siste kvelden tilbringer vi på Festival 39, en flott bar og restaurant som ligger i første etasje i Coroana Hotel. Stedet er smakfullt dekorert med gamle bilder fra Brasov da livet var godt, på tyvetallet. Toalettene på Festival 39 er en historie for seg selv, dekorert med nydelige bilder av kvinner tatt på gammeldags vis. Noe lignende har jeg aldri sett i Oslo eller andre steder. Det er lett å trives på et slikt sted i Romania. Vi avslutter kvelden med hver vår utsøkte Irish Coffee til 20 spenn stykket.

Stikkord: , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2021 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.