1

Hjemmelaget kompass og sykehusbesøk

Posted by harald on juni 18, 2012 in Romania, Romanipe |
Bogdan utenfor bolig i Somcuta

Bogdan utenfor bolig i Somcuta

Elisabeth ønsker oss velkommen når vi kommer frem til Somcuta. Hun ser ut til å ha hatt det bra hos Tudor Lakatos og familien. Hun har vært med på sykebesøk hos faren til Tudor. Han trivdes ikke på sykehuset etter brokkoperasjonen og ville hjem. Han skrev seg ut for tidlig og holdt på å miste livet hjemme før han i all hast ble lagt inn på sykehuset igjen. Han skal skrives ut om noen dager, men det har vært dramatikk. Livet kommer tett på en når man bor i en romlandsby. Elisabeth har bodd midt i det og sett hvor håpløst fattige de er. Hun har sponset penger til medisiner og mat. Det er godt å kunne hjelpe til, men det er et endeløst behov.

Hjemmelaget kompass

Hjemmelaget kompass

Bogdan og Elisabeth samarbeider godt, de måler opp landet og lager skisser. Huset skal vende direkte mot syd, men det finnes ikke kompass i landsbyen. NO problem, vi lager ett på den klassiske måten, sier Bogdan En plastbalje med vann, en trebit og litt metall. Vi legger trebiten med metallet på vannet, og ganske riktig, den vender seg sakte og sikkert nord syd. Det er fetteren til Tudor som skal bygge grunnmuren. Han har bygget utallige grunnmurer og er mannen vi stoler på. Bogdan og fetteren går gjennom tegninger og plassering, han lover at grunnmuren skal stå klar for bruk når vi kommer tilbake til Somcuta i september.

Elisabeth har gjort viktig arbeid i forhold til planleggingen av det første huset. Det 6 måls området skal bli utstillingssted og opplæringssenter for bygging av rimelige halmhus og annet. Det er første gangen Elisabeth er i Romania og hun har hatt en fantastisk reise. Hun utstråler mer livsenergi når jeg møter henne igjen. Som gjest hos en romfamilie får du all mulig oppmerksomhet og menneskelig kontakt, Elisabeth stråler av liv. Hun er blitt glad i romfolket og i folka i Somcuta Mare. Hun har gjort seg en del ideer om hvordan livsstandarden i Somcuta Mare kan forbedres. Hun tenker på praktiske ting som å lage et fellesvaskeri og dusjer for landsbyen på Romanipe’s område. Hun synes det er kjipt at romkvinnene må vaske klær for hånd, det holder de på med hele tiden og det er tidskrevende. Hygieniske forhold må også forbedres og mulighet til å kunne dusje vil bli møtt med glede. Her håper vi på å lage anlegg som i stor grad bruker solvarme til å varme opp vannet, elektrisitet er dyrt og økoløsninger vil være noe romfolket virkelig vil like. Klimaet i området skulle gjøre det mulig å bruke soloppvarmet vann 7 – 8 måneder i året.

Bogdan drar tilbake til Brasov, han gleder seg til å komme tilbake til Somcuta i september.

Pappa Levente er kommet hjem fra sykehuset og ser ut til å komme seg. Det er utrolig å oppleve hvordan romfamiliene er der for hverandre når en av dem rammes av sykdom. Maria og Tudor besøkte faren timevis da faren lå på sykehuset. Nå passer Maria på at han spiser. Han får deilig yoghurt kjøpt av en gjeter. Dette er yoghurt med stor Y, noe helt annet enn hva som selges som yoghurt over disk i Norge.

Plutselig føler lille Elvisa seg dårlig. Hun har vært litt skrall de siste dagene, nå klager hun over smerter i magen. De tar henne med til sykehuset der må hun være noen dager for å undersøkes. Kanskje hun er blitt soppforgiftet? De vet ikke, men er redde for henne. Andrea bor sammen med Elvisa på sykehuset, det koster henne en hundrelapp i døgnet, mye penger for deres økonomiske situasjon. Tudor er den eneste som jobber inn penger og tjener 50 kr pr dag. Faren til Tudor har pensjon på ca. kr 2000 i måneden det er et evig slit for å få endene til å møtes. Tudor drar på besøk daglig med Ranya og andre slektninger, de tilbringer hele besøkstiden der, ofte fem timer.

Stikkord: , , , , ,

1 Comment

  • Hei Harald.Har akkurat hvert i Oslo i forbindelse med en utstilling fra parken 68.Vi var vel en ca 50 stk.som var i Hjelmsgate og mimra.Det var kult å treffe igjenn gammle venner fra den tia.Det kuleste var at vi kjente igjenn hverandre så Willy Haugen har gjort en god jobb med å sammle alle de gammle parken folka.Håper vi møtes når jeg er i Oslo oppe i Hjelmsgate.Vi snakkes på google+ eller telefonen hilsen TICH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.