0

Romanipe reiser til Somcuta Mare i Romania

Posted by harald on juni 14, 2012 in Romania, Romanipe |
Romanipes landområde

Romanipes landområde

Dette er en reise i Romanipes regi. Romanipe.no er en norsk forening som jobber for å bevare romkulturen. Foreningen har nylig investert i en 6 måls i romlandsbyen Somcuta Mare. Her skal vi bygge forskjellige «low tech»-økoprosjekter slik som økologiske utedoer, varme opp dusjvann ved hjelp av solvarme, vise bygging av rimelige halmhus som dekkes til med lokal leire etc.

Vi er tre stykker som flyr med Norwegian til Budapest, Eirik Gram Franck fra Hurdal Økolandsby og tømrer Elisabeth Reiremo og meg, vi er på vei til romlandsbyen i Romania. På flyplassen blir vi møtt av sjåføren som skal kjøre oss til Somcuta Mare, en fem timers kjøretur ligger foran oss. Romlandsbyen ligger nordvest i Romania, ikke langt fra grensen til Ungarn.
Ã… bli fraktet privat koster oss 50 euro hver og er den enkleste måten å komme seg til Somcuta Mare. Alternativet er minibuss til 20 euro, men da må man ofte vente i timevis og den stopper flere steder underveis, nå blir vi kjørt rett til Tudor og familien.

Eirik Gram Franck skal gjøre en 10 dagers reise i Romania. Han er med for å forberede byggingen av det første halmhuset i Somcuta Mare i september 2012. Elisabeth planlegger å bli en måneds tid blant romfolket. Ingen av dem har vært i Romania eller bodd i en romlandsby tidligere, de er spente og gleder seg.

Elisabeth med nye venner

Elisabeth med nye venner

Vel fremme blir vi ønsket velkommen av Tudor Lakatos og hans familie. Hans kone Andrea har maten klar som alltid. De to døtrene Ranya og Elvisa er glade for å få besøk. Man føler seg alltid meget velkommen når man kommer til denne familien. Tudor er lærer i romfolkets historie og i deres språk romani i landsbyens skole. I Somcuta snakker de romani og har fremdeles forbindelse med sine opprinnelige røtter. Mange av tiggerne fra Romania som er i Norge snakker ikke romani, de har mistet sine røtter. For Tudor er det svært viktig å opprettholde språket og historieundervisningen ser han som helt sentral. I rumenske skoler undervises det ingen ting om rombefolkningen, dette til tross for at den kanskje representerer så meget som 10% av befolkningen.

På besøk hos faren til Tudor

På besøk hos faren til Tudor

Det er to hus på eiendommen, ett hvor Tudor bor med sin familie og ett hvor hans far, enkemannen Levente bor med sin datter Maria. Faren til Tudor skal gjennomgå en brokkoperasjon til uken og føler seg ikke bra, han blir tatt hånd om av Maria. Jeg må sponse faren fordi han må gi ekstra penger til legen før operasjonen, en 1000 lapp. Lønningene er lave for leger i Romania og det er vanlig å betale direkte til legen. Spesielt rom er redde for feilgrep hvis de ikke betaler, så det er ingen vei utenom.

De første dagene bruker vi til å finne priser på materialer. Prisene i Romania er ca. 1/3 del av hva vi må ut med i Norge. Oftest er materialene ustandardiserte og man kjøper i kubikk. Dette passer Eirik godt, han er nemlig tilhenger av intuitiv bygging av halmhus. Jeg har overnattet i halmhuset i Hurdal hvor han bodde med 5 barn og en kone. Det var det første halmhuset han bygget, det er et lunt og godt hus.

Elisabeth og Eirik, sjekker priser og materialer

Elisabeth og Eirik, sjekker priser og materialer

Vi bestiller 400 høyballer for 300 euro fra en lokal bonde. Det burde være nok til huset vi planlegger pluss to selvbærende halmhus med europaller som fundament. Høyballene skal lages og tørkes og være klare når vi kommer tilbake i september. Halmhus er rimelige og raske å bygge og kan passe bra som byggeteknikk i Somcuta Mare. I landsbyen lager de soltørkede murstein og det finnes leire som kan brukes til å dekke til halmhusene. Det skal bli spennende å se samarbeidet mellom de norske og de lokale når vi setter i gang.

Både Elisabeth og Eirik liker seg godt i Somcuta Mare, vi er her i samlet tropp i fire døgn. Elisabeth er klar for å være igjen alene, selv om det er litt språkproblemer. Hun blir igjen da Eirik og jeg skal videre til Brasov, 350 km fra Somcuta Mare. Der skal vi møte Matei Gabor, en flott tradisjonell Gabor. Dette er en romklan som er eksperter på blikkenslagerarbeid. Eirik har med seg et fotografi av en jetovn som vi vil at Gabor skal lage en prototype av. Dessuten skal vi møte vår rumenske arkitektkontakt Bogdan som jeg traff allerede i 2002. I mellomtiden er han blitt arkitekt. Bogdan er opptatt av økofilosofien og kan bli en viktig samarbeidspartner for Romanipe i Romania.

Huskonsert

Huskonsert

Foreløpig har reisen vært magisk, alt har falt på plass. På de fire dagene i Somcuta jobbet Elisabeth og Eirik godt sammen og målte opp land og gjorde skisser av grunnmur og plassering av huset som måler 100m2. Tomten Romanipe har investert i grenser til Tudors tomt. Håpet er at dette prosjektet skal tiltrekke seg forskjellige folk med grønne ideer. Flere i Norge har vist interesse og vi håper også å få kontakt med andre europeiske grønne grupperinger. Sommeren 2013 skal vi arrangere festival med musikk, kunst og samvær mellom rumenere, rom og utlendinger. Festivalen skal holdes på Romanipes eiendom og i et fellesområde som grenser til eiendommen i bakkant.

Stikkord: , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.