0

Tanker under reisen til Sverige

Posted by harald on juli 17, 2012 in Romania, Romanipe |

Et bilde av bildet

Et bilde av bildet

Ã… reise fra romlandsbyen Somcuta Mare i Romania til et bofellesskap i Sverige, er som å reise fra en romklan til en annen. Ikke misforstå, det er ikke svenske rom jeg skal til, men en gjeng urbane svensker som har flyttet ut av byen og skapt sin egen verden i naturskjønne omgivelser på Hölö ca. 6 mil syd for Stockholm. Jeg har en lang reise foran meg fra Romania, budsjettet er skrantete så jeg må velge rimeligste vei hjem.

Før jeg reiser kjøper jeg sopp av damen som står opp fem om morgenen og plukker sopp mens solen kommer opp. Jeg må også levere noen bilder jeg har tatt under oppholdet i Somcuta. Om kvelden spiser jeg et godt soppmåltid med familien Lakatos og får med meg en god niste for reisen som ligger foran meg.
Jeg tar minibuss fra Baia Mare kl. 22, bussen kommer frem til Budapest flyplass ved 03 tiden. Bussen koster 20 Euro, eller ca. 160 spenn. På flyplassen må jeg vente på flyet til Stockholm som går kl. 12. 20 som kostet meg 700 kr.

Selger sopp

Selger sopp

Ingen restauranter eller kafeer er åpne ennå, de åpner ved 08 tiden. Jeg har 9 timer å slå i hjel på en stengt flyplass, men her er det jo folk. Mange hviler seg ubehagelig på noen kjipe sofaer som er i avgangshallen. Etterhvert treffer jeg to stykker som det er hyggelig og interessant å møte. Den ene er en ung kvinne fra Baia Mare som studerer husdesign og bygging av hus i Danmark. Hun blir interessert i vårt økoprosjekt i Somcuta og kommer kanskje innom når vi setter i gang med bygging i september. Den andre er en 33 åring fra USA. Han vil til Los Angels fordi han savner marihuana. Det får han på resept i California og han gleder seg til å komme hjem igjen. Vi utveksler epostadresser før våre veier skilles. Selv er jeg altså på vei til kollektivet utenfor Stockholm og det er mer enn nok for meg å se frem til. De 9 timene går som en drøm. Når kafeene åpner får jeg meg endelig en kaffe og en croissant og nyter livet på en flyplass som er i ferd med å våkne til live.

Flyet letter og kommer opp i marsjhøyde, jeg tenker tilbake på oppholdet i romlandsbyen Somcuta. Da Eirik og jeg var der hadde vi møte med byens borgermester. Vi møtte ham i slutten av mai, 10. juni var det lokalvalg og han hadde sjansen til å bli valgt som borgermester en periode til. Han virket meget positiv i forhold til vårt økoprosjekt i Somcuta. Han snakker ikke engelsk, Tudor oversetter under møtet. Jeg nevner at vi skal sette i gang med engelskundervisning i forbindelse med prosjektet i Somcuta. Da tenner han, det har han lyst til å være med på. Godt tenker jeg i mitt stille sinn. Et bilde og en pressemelding om en rumensk borgermester som går på engelskkurs med romungdommer er godt og positivt pressestoff.

Valg i Romania er fremdeles noe nytt og mange er skeptiske. Kommunevalget er en forsmak på nasjonalvalget i 2014. Det er stor misnøye med den sittende regjeringen og flere partier har samlet seg og går til felles front mot de styrende. Et folk som fremdeles lider under etterdønninger av kommunisttidens ettpartistat, blir forvirret av valgfriheten og det er stor mistillit til det politiske spillet. I fjor ble statslønninger redusert med 25 % og pensjoner med 15 %, visstnok for å unngå at Romania skulle havne i samme situasjon som Hellas. Det har vært mange demonstrasjoner og misnøyen er en del av daglige nyhetssendinger på nasjonalt og lokalt TV. Nylig ble det fremmet forslag om å stille president Traian Basescu for riksrett og han må forlate sin post en måned. Dette er en konflikt mellom ham og statsministeren som mener presidenten brøt grunnloven da han reduserte staslønninger og pensjoner, tiden vil vise hva som skjer. Borgermesteren vi hadde møte med tilhører det styrende partiet, flere av plakatene med ham er blitt tilgriset med olje eller møkk. Han taper valget med 200 stemmer i en valgkrets med ca 6000 stemmeberettigete. Dette betyr at vi må forholde oss til den nyvalgte borgermesteren når vi returnerer i september. Jeg vet ikke noe om ham, men håper at vi kan få en god dialog. I den største byen i nærheten, Baia Mare, ble det også borgermesterskifte. Den nye borgermesteren der har ord på seg for å føre en kjip politikk overfor rombefolkningen, det er å håpe på et den nye borgermesteren i Somcuta Mare står for noe annet, atter en gang vil tiden vil vise.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2023 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.