1

Siste dag i Puri

Posted by harald on januar 29, 2011 in India |
Gatebilde

Gatebilde

Den videre feiringen av Indias nasjonaldag ble avsluttet på Peace Restaurant, et av de mest populære spisestedene for turister i Puri. Vi var fem til bords, Kaare, Shiva, fiskeren Santos, hans venn og meg. Med rikelig av mat og øl til oss alle kom det hele på 165 kr, prisene for mat og losji i India er utrolige.

I Sagar Saikate leier vi to rom som koster oss til sammen 65 kr døgnet. Vi har valgt å reise til Delhi med fly, det tar to timer istedenfor nærmere tre døgn med tog. Billettene kom på rundt kr 400 pr stk.

Kornak tempelet

Kornak tempelet

Shiva som var med på feiringen har guidet oss og vært vår skuterdrosjemann i Puri. Han har blant annet kjørt oss til Soltempelet Kornack, som er en av hovedattraksjonene i området. Dette tempelet kan folk av alle religioner besøke, så det tiltrekker seg også de fleste vestlige som er her. Vi droppet å gå innenfor murene, men gikk rundt tempelet og så det fra utsiden. Det hele var temmelig turistaktig, folk gikk i flokkevis inne i tempelforgården. Tempelet er fra 1200 tallet og restaureres nå.

Han har også vist oss Jagannath tempelet midt i sentrum av Puri hvor bare hinduer får komme inn, til dette tempelet valfarter hinduer i en evig strøm fra hele India. Jeg leste i en avis at den revolusjonære Baba Ramdev nylig mente at tempelet burde åpnes for folk av alle religioner, men da møtte han massiv motstand fra tempelprestene. Baba Ramdev har også satt i gang en bevegelse for å gjøre India fri for korrupsjon innen 2020, det er vel usikkert om han lykkes med det. Akkurat nå er han på en turne som skal dekke halve India. Han samler store folkemengder og sprer sitt budskap. Kanskje det er bra med noen «babavibber» inn i indisk politikk? Så si alle de yngre politikerne kommer fra politikerslekter, politiske roller går i arv i verdens største demokrati, India.

Guder over alt

Guder over alt

Shiva vår guide og hjelper er 27 år gammel, han skal snart gifte seg. Hans far og mor har funnet kvinnen han skal dele livet med. Han har bare truffet henne fem ganger, de har kun snakket sammen, de har ikke hatt fysisk kontakt. Når de gifter seg 4. februar må de vente i fire lange døgn før de kan sove sammen. Han gleder seg mer til den natten enn til selve bryllupet. Han snakker varmt om sine foreldre og liker kvinnen de har funnet til ham. Dette er vår tradisjon og jeg stoler på miner foreldres erfaring, de har sikkert valgt den rette. Hadde jeg ikke likt henne, ville jeg ikke bli tvunget til å gifte meg med henne. Nå står han på terskelen til å lære å elske sin kvinne, ikke av lyst eller begjær, men av tradisjon. Han er flott og reflektert ung mann, med en fot i den moderne verden og den andre godt plantet i en eldgammel tradisjon. Når jeg ringer Shiva har han alltid en fet vestlig låt som tone. Jeg glemte dessverre å spørre hvilke låter det var, det var noe av det bese jeg har hørt på lenge. No problem, han er på Facebook. Når han og den kommende kone får barn vil han oppdra dem til å kunne velge sin livspartner selv, sier han. Jeg har gått på skole, utdannelse vil sakte og sikkert forandre denne tradisjonen. Hans kone kommer med medgift, faren hennes må utstyre de nygifte med tv, kjøleskap, møbler og annet de trenger for å få en god start på samlivet. Jentas familie må også betale for bryllupet, og der spares det ikke i India. Shiva sa han tilhørte kaste nummer to, altså under brahmankasten som er toppen kransekaken i India. De har hatt overtaket i tusener av år, et overtak de ikke gjerne gir slipp på. I de første årene blir de nygifte boende hos hans foreldre. Når Shiva jobber er konen sammen med moren hans, sammen gjør de dagens plikter. Her er det altså to familier som virkelig samarbeider for å skape et nytt par og en ny familie, generasjonene er vevet sammen. Shiva er en meget sympatisk, behagelig ung mann og godt oppdratt. Ofte nevner han at han elsker og respekterer sine foreldre og priser hjemmet han har vokst opp i.

Raju & kone

Raju & kone

Spisestedet jeg har benyttet mest under oppholdet i Puri heter Raju´s, det ligger rett rundt hjørnet fra hvor vi bor. Jeg har tatt bilder av menyen med priser og det hele, her får man vite hva prisnivået er i det utrolige India. Raju driver stedet med sin kone, noen hjelpere og sin litt unge dovne sønn. Her får man tradisjonell indisk mat. I Puri spiser vi mye fisk, fersk fisk rett fra sjøen. En dag kjøpte Kaare en tre kilos tunefisk av fiskerne ved stranden. Raju disket opp med et herlig masala tunefiskmåltid, nam nam. Kyllingretter får man også, men lam i curry spises det lite av i Puri. Uansett, det er deilig mat her. Jeg tar ofte fruktsalat med yoghurt som frokost, en perfekt måte å starte dagen på. De forskjellige omelettene er også utsøkte. Hos Raju´s finnes det noe for enhver smak.

Thomas vår venn lever godt med sin minstepensjon på under 500 Euro i Puri. I Tyskland regnes alt under 700 Euro som under fattigdomsgrensen. Den sparsomme pensjonen dekker reisen hans tur retur med fly fra Berlin pluss lange perioder i Puri. Han bruker ca 10 000 rupi i måneden for kost og losji og hva annet han måtte trenge, det vi si ca kr 1300. Han er aktiv som læremester i aikido og lever et sundt liv til å være pensjonist. Den beste sesongen i Puri er fra siste halvdel av november og frem til mars. Da er det behagelig temperatur for oss vestlige.

Puri er bak meg nå, vi er allerede i Delhi, vi er i Old Delhi. Vi har havnet på Hotel Haram med hyggelige muslimer i resepsjonen. Etter to netter her sitter vi på flyet hjemover. Jeg tillater meg å oppsummere bloggen når jeg er vel hjemme igjen, så fortsettelse følger om noen dager.

This post is also available in: English

Stikkord: , , , , , , , , ,

1 Comment

 • Rolf Bertelsen sier:

  Hallo Harald
  Ellen har videresendt noen av dine reiseskildringer og det er spennende.
  Jeg kjente deg godt i Oslo på 70 tallet. Fra Club 7 og fra Dybwads gate 7, hvor jeg bodde sammen med Mortis, Preben, Sissel mmfl. + +
  Jeg var selv i Nord India (+ Kashmir) Dehli og Nepal (Katmandu) i 76 men var ikke i sør india.
  Hilsen Rolf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.