1

India og ernæringens kretsløp

Posted by harald on mars 1, 2011 in India, Ukategorisert |

Mor India slipper ikke taket, selv om jeg nå har vært tilbake i gamlelandet i over tre uker. Jeg husker vi spiste Thali, en utsøkt vegetarrett, på en av de beste restaurantene i Puri. Som alle andre spiste vi med hendene, eller for å være presis, med høyre hånd. På våre hender er det et enzym som forhindrer tannråte. I kulturer hvor folk berører maten når de spiser ser man ofte brede smil med friske og sunne tenner, kanskje det er fordi de får i seg dette enzymet som naturen har utstyrt oss med. Vi i Vesten dekker våre bord og legger ut våre sølvbestikk, men har med alt vårt utstyr brutt en perfekt sirkel fordi vi skal være så fine på det. I India er høyre hånden den rene, venstre er den skitne. Det er systemet: man spiser med høyre hånd og gjør seg ren i baken med venstre. Jeg bretter en liten del av en chapati (lompelignende brød) rundt en blanding av poteter og spinat som er deilig krydret, og putter det i munnen med høyre hånd. Det er en god og nær måte å spise på.

Øst møter Vest

Øst møter Vest

Ved første toalettbesøk i India blir man konfrontert med landets toalettradisjoner. Her sitter man på huk og gjør fra seg, som er den naturligste stillingen for å tømme seg. Vi som sitter på vår stollignende vannklosetter i det oppskrytte Vesten, sitter faktisk i den verst mulige stillingen for å få tømt seg skikkelig. Så man sitter på huk og gjør fra seg på et indisk toalett. Toalettpapir finnes ikke. En kran med vann og en slags mugge er der, men ikke noe håndkle. Det er bare å sette i gang å bruke venstre hånden til å gjøre seg ren. Dette fungerer jo faktisk mye bedre enn det «fine» toalettpapiret som bare kliner dritten utover. Det skal ikke forbause meg om det er mindre hemoroider og prostatakreft i kulturer hvor man gjør fra seg som i India. Når man sitter på huk og gjør fra seg så brukes alle muskler, også prostatamuskelen, som i vår kultur nesten ikke benyttes. I Vesten lærer en små barn å sitte på potte i stedet for å sitte på huk for å gjøre fra seg. En ny sjel lokkes inn i en verden av hjelpemidler som invalidiserer oss mer og mer.

Det å sette seg på huk et par ganger om dagen holder deg myk og tøyelig i et langt liv. Man ser det på eldre menneskene i India at de er i bedre form enn våre gamle. Levesettet har med seg noe fra urtiden som er blitt med inn i den moderne verden. I tusener av år klarte vi oss uten møbler og utstyr, nå er vi blitt helt avhengige av alt dette menneskelagede utstyret. Ã… se de gamle og unge i India sitte med bena i kors ser riktig ut. De har med seg møbler i kroppen, stoler og senger. Sariene og de forskjellige teppene kan brukes til alt. Folk innretter seg uten problemer og venter på et tog som er 18 timer forsinket. På stasjonsperrongen slår de seg ned, og etter hvert sovner de tett sammen innhyllet i tepper, sarier og med turbaner som puter. India og det indiske levesettet vil være bedre rustet til å gå inn i en tid med ressursmangler, vi har kanskje noe å lære av denne eldgamle kulturen.

This post is also available in: English

Stikkord: , , ,

1 Comment

  • Hamaca sier:

    Du har mange gode poenger her altså! Vi har blitt altfor fine på det her hjemme, og det går ut over helsa vår – faktisk! Brukte sånne toaletter i Thailand noen steder og, og synes det var noe herk, men skal jammen meg bli mer positiv til dem neste gang jeg ser en! Hehe!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © 2010-2022 Harald's Travels – Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.