0

Introduksjon

Posted by harald on august 13, 2010 in Ukategorisert

Fredag 13. kjører jeg inn på Kielfergen, bilen koker og en tysk varsellampe blinker rødt. Mens jeg venter i fergekøen må jeg fylle vann fra en sølepytt. Jeg har et stort problem ved ankomst i Kiel, men den tid den sorg.

Jeg kjører en VW Transporter Syncro ambulanse. Det er en 97 modell og den har nettopp blitt EU godkjent med hjelp av Erling Rød i Askim. Den skal gjøres om til en Artmobile og den skal brukes på mine videre prosjekter med romfolket i Romania.

Eskil, en våken 28 åring som ser ut som han er nitten, skal være med til Krakow. Da jeg kjørte inn på Kielfergen sto Eskil på en gangbro og filmet. Reisen skal dokumenteres fra begynnelse til slutt, jeg er nemlig på vei til Auschwitz for å treffe Alex Rosén med et tvteam fra NRK 1 for å gjøre opptak til serien Folk I Farta.

Eskil blir med til Auschwitz og hopper av i Krakow når jeg reiser videre med teamet. De skal bli med meg på en ukes reise blant romfolket i Romania.

Stikkord: , , , , , ,

 
0

Kielfergen

Posted by harald on august 14, 2010 in Folk i farta

På soldekket på Kielfergen

Takk til Colorline, vi reiser gratis som pressefolk. Kielfergen er som et flytende kasseapparat og budsjettet er magert. Vi kjøper litt å tygge på pluss noen øl i taxfree og dropper å spise på en av fergens mange restauranter, men i baren må vi.

Vi går inn i avdeling hvor det er lov til å røyke og blir sittende sammen med en kvinne som driver campingplass på vestlandet. Hun kan nesten ikke tro at vi skal på reise med Alex Rosén, han er hennes absolutte helt på TV. Han må ha folkelig appell og nå frem til et bredt lag av befolkningen. Hun får Eskil til å kjøpe drinker, Pepsi Light og vodka.

Så dukker det opp en kvinne jeg hadde en kort affære med for 25 år siden, hun kommer med en halvliter og spør om jeg husker henne. Jeg må innrømme at jeg har vansker med det, men etter hvert minnes jeg at vi hadde en natt sammen i forrige årtusen. Hun er på vei til Berlin med to homsevenner, hyggelige folk.

Campingdama har et meget anstrengt forhold til dronning Sonja, vet ikke helt hvorfor det kommer opp, men det lyser hat av henne når dronningen nevnes. Men Alex er konge i hennes øyne. Jeg undrer meg på hvordan det blir å se gladgutten Alex i Auschwitz.  Har kjøpt inn noen flasker med vann med tanke på bilen som står på trailerdekket.

Stikkord: , ,

 
0

Problemer i Kiel

Posted by harald on august 14, 2010 in Folk i farta

Problemer med bilen...

Neste morgen ser det verre ut enn jeg trodde. Når jeg heller på vann renner det ut under bilen, her er det noe alvorlig som er feil. Vi kjører ut over den tyske grensen ingen kontroll, vi stanser på første bensinstasjon som har deler og verksted. En av betjeningen ser på motoren og finner ut at det er feil i en tkobling for slangene i kjølesystemet, men de har ikke delen vi trenger.

Eskil får satt i gang vår Garmin GPS, fått som gave av den norske importøren. Vi plotter inn en adresse til et delelager for VW. Vi kjører som kjentfolk inn i Kiel og finner frem til adressen, ingen hjelp å få der. De er i ferd med å stenge for dagen, men foreslår et delelager som er spesialister på Transporter. Atter en gang plotter vi inn en adresse og finner raskt frem. Vi blir bydd på kaffe og de sjekker om de har delen. Nei, bilen er for gammel, atter en gang får vi ikke hjelp. Klokken er over ett, det er lørdag og det virker som det kan bli vanskelig å få hjelp selv i Transporterens hjemland.

Hvis vi ikke får ordnet dette sprekker tidsskjemaet og vi vil ikke nå frem til Auschwitz i tide. Vi kjører litt på måfå og stanser på en bensinstasjon, der ser vi en mekaniker med en sixpack med øl på vei til et verksted for trailere som ligger rett ved siden av bensinstasjonen. Vi får hans oppmerksomhet og han ber oss kjøre etter ham. Atter en gang kan de ikke hjelpe. Her reparerer vi trailere, vi har ikke deler til små biler.

Vi får høre om et lokalt verksted, men de tviler på at det er åpent på lørdager. Vi tar sjansen og drar dit, men verkstedet er stengt.  Utenfor står det to unge menn og laster metallrester inn i en bil. Det viser seg å være to sigøynere fra Serbia som kjenner innehaveren. Jeg viser dem boken om sigøynere og vi får kontakt. De titter på motoren og en av dem ringer til innehaveren, han sier han skal komme.


Litt etter kommer redningsmannen, Mathias en meget høy tysker. Han ser på motoren og sier han kan fikse den, men han må improvisere. Topp, vi kan komme oss videre i løpet av dagen. Eskil og jeg drar for å spise litt mens Mathias begynner å reparere. Etter tre kvarter er han ferdig. Han måtte sette inn en Audidel, men det funker. Vi seler opp og drar mot Berlin hvor vi kan overnatte hos venner av meg  på vei til Polen og Auschwitz. Vi ble reddet av sigøynere og er på sigøynertripp gjennom Europas bakgård.

Stikkord: , , , , ,

 
0

Autobahn

Posted by harald on august 15, 2010 in Folk i farta

Her står bilen.... uten bensin.

I Berlin er ikke mine venner hjemme så vi må overnatte i bilen. Bakluken på bilen kan ikke låses og vi frakter utstyr for NRK som er verdt nærmere 200 000, her må vi passe på. Vi våkner tidlig neste dag og setter snuten mot Wroclaw i Polen, ca 5 timers kjøretur fra Berlin.

Et annet problem med bilen er at bensinmåleren ikke virker, den står konstant på null.  Jeg ser ingen bensinstasjoner på ruten GPSén leder oss ut av Berlin. Jeg nevner til Eskil at vi bør ha en reservekanne og at vi må fylle opp på første bensinstasjonen vi ser.  Men den gang ei, vi går tomme for bensin et stykke ute på autostradaen. Helvete, trøbbel igjen.

Jeg må få tak i bensin og befinner meg på veier hvor det ikke er lov til bevege seg til fots, trafikken raser forbi meg i over 130 kilometer. Jeg forsøker å haike, noe som er høyst forbudt på autobahnen. Etter en stund stopper en tysker og lar meg sitte på. Det er langt mellom bensinstasjonene og vi må kjøre over 30 kilometer.

Jeg ser en stasjon på den andre siden av veien, men tyskeren sier vi må til en stasjon på riktig side av veien, det er umulig å krysse autobahnen til fots. Han må kjøre ca 5 kilometer til før vi endelig ser en stasjon på riktig side av veien. Jeg takker for turen og går ut, han har liten tid og kjører videre.

Dette går ikke tenker jeg. Jeg gidder ikke å bære ti liter bensin over tre mil tilbake til bilen. Jeg tar sjansen og kommer meg over på den andre siden av autobahnen, hopper over midtsperren  og begynner å gå til bensinstasjonen vi kjørte forbi. Dropper å haike, det er bare å gå. Flere sjåfører tuter når de ser en søndagsvandrer langs autobahnen, heldigvis dukker ikke der polizei opp og omsider kommer jeg frem til bensinstasjonen.

Jeg kjøper en ti liters kanne og fyller opp. Prøver å få kontakt med noen sjåfører, men ingen vil hjelpe. Ã… gå tre mil gidder jeg simpelthen ikke, jeg må få lift.

Atter en gang dukker det opp sigøynere, denne gangen tyrkiske. De stiller opp og kjører meg til Eskil og bilen. Atter en gang må jeg krysse autobahanen til fots. Her gjelder det å være våken. Trafikken er tett og meget rask. Jeg smetter over og klatrer over midtrabatten. To filer til å krysse, venter på en luke og kommer meg berget til bilen. Eskil fjerner varseltrekanten mens jeg fyller opp ti liter.

Atter er vi på vei. I Wroclaw venter Andrej og en god natts søvn før vi reiser videre for å møte gladgutten Alex og teamet fra NRK 1 i Auschwitz neste dag kl 11.

Stikkord: , , , , , , ,

 
0

Wrocław

Posted by harald on august 15, 2010 in Folk i farta

På et tak i WrocÅ‚aw

Vi ankommer Wroclaw tidlig om ettermiddagen søndag  15. august og befinner oss nå to og halv times kjøretur fra Auschwitz.

Vi overnatter hos Andrej, han har jeg kjent fra tidlig på 80 tallet. Han var min kontakt da jeg hadde utstillinger med Hermansen-prosjektet i Polen under unntakstilstanden i 83. Den gangen var det et slitent og grått Polen jeg møtte. Det som har skjedd i mellomtiden fremstår nesten som et mirakel. Nå er det farger her og folket er lettet over endelig å tilhøre vestalliansen.

Andrej er som alltid glad for å få besøk. Eskil og han finner tonen og vi besøker noen venner og møter min kurator Pawel. Vi har en hyggelig kveld før vi legger oss og gjør oss klare til reisen neste morgen.

Stikkord: , , ,

Copyright © 2010-2023 Harald's Travels - Harald Medbøes reiseblogg All rights reserved.
Reverse v1.7.2 theme from BuyNowShop.com.